Acil ve Afet Tıbbı Derneği (ACAT) ve ACAT Aydın Şubesi’nin işbirliğiyle Aydın, Denizli ve Bolu’dan gelen Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve 112 Acil Servis ekiplerinin katılımıyla gerçekleşen 4 günlük “Biyolojik ve Kimyasal Kaza ve Saldırılarda Sağlık Müdahalesi” eğitimi yapılan tatbikatla sona erdi. Aydın Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen tatbikatta kursa katılan 30 sağlık personeli görev aldı. Hastane birimlerine haber verilmeden ansızın yapılan tatbikatta oluşan görüntüler gerçek sahneleri aratmadı.

GÜVENLİK GAZETECİLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Tatbikatın habersiz gerçekleşmesi nedeniyle yaralıların Acil Servislere sevki sırasında güvenlik görevlileri, olayı gerçek sanıp tatbikatı takip eden basın mensuplarının görüntü almasına engel olmaya çalıştı. Hasta yakınları ve hastane personelinin izlediği tatbikatta ortaya çıkan gerçeğe yakın sahneler ve sağlık ekiplerinin müdahalede gösterdiği başarı tam not aldı.

TATBİKAT İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİ

Aydın Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen ‘biyolojik kazalarda’ yaralılara müdahale ve tahliye tatbikatında laboratuarda çalışırken içerisinde biyolojik madde bulunan numune kabının yanlışlıkla yere düşüp kırılması ve maddenin yayılması sonucu yaralanan 2’si araştırmacı ve 1’i de güvenlik görevlisi olmak üzere 3 yaralının tahliyesi ve ilk müdahalesi gerçekleştirildi.

Tatbikatın ikinci bölümünü oluşturan ‘kimyasal saldırılara’ müdahale ve ilk yardım konusunda ise yaşanan terörist etkenli hardal gazı saldırısında ölen 2 kişi ile 6 yaralının binadan çıkarılması ve yaralıların ilk müdahalelerinin ardından hastanelere sevki gerçekleştirildi.

Tatbikat öncesinde uzmanlar tarafından UMKE, AFAD VE 112 Acil Servis ekiplerine son bir hatırlatma yapıldı. Tatbikata sırasında ekiplerinin çalışmalarına herhangi bir müdahalede bulunulmayarak öğrendiklerini uygulamaya koyup koyamadıkları kontrol edildi. Tatbikatta üzerlerinde biyolojik ve kimyasal madde bulaşan yaralıların, üzerlerine bulaşan tehlikeli sporların hastanenin diğer bölümleri ile personel ve yatan hastalara bulaşmaması için yaralılar binanın çatısından tahliye edildi. Özel kıyafetlerle tatbikata katılan sağlık ekipleri, tahliye edilen yaralıları yakın mesafede oluşturulan temizleme bölümüne taşıdı. Üzerlerindeki elbiselerin tamamı kesilerek çıkartılan yaralılar, dezenfekten su ile baştan aşağı yıkanarak ambulansa alındı. Ambulansla Acil Servislere taşınan yaralılar, doktorlara teslim edilerek tedavilerinin yapılması sağlandı.

Aydın’a gerçekleştirilen 4 günlük kurs programı hakkında bilgiler veren ACAT Genel Başkan Yardımcısı Aytaş Kabaklarlı, “Acil ve Afet Tıbbı Derneği olarak Aydın’da gerçekleştirdiğimiz 4 günlük eğitimin finaline geldik. Final safhasında iki ayrı senaryo dahilinde tatbikat gerçekleştireceğiz. Bunlardan ilki biyolojik bir pandemiye neden olacak etken ile bir hadiseyi başlatarak bu olaya nasıl sağlık müdahalesi yapılacağını göstereceğiz. Benzer olaylara nasıl müdahale edileceğini 4 günlük eğitimimiz boyunca kursiyerlerimize verdik. Tatbiki olarak da bugün gerçek ortamda bunun bir denemesini yapacağız. Tatbikatın ikinci bölümünde ise kimyasal bir saldırıyla ilgili simülasyonumuz olacak. Tatbikatta Denizli ve Bolu’dan gelen ekiplerimizle birlikte Aydın’da UMKE, AFAD ve 112 Acil Servis ekipleri ile ACAT ekiplerinin katılımıyla geçekleşen kursun sonucunu göreceğiz. Kursta verilen bilgilerin uygulamasını denemek ve bununla ilgili olarak alandaki başarımızı ölçmek istiyoruz” dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png