Hastalıkta en önemli sıkıntılardan birinin ise, şu anda da mevcut 3 hastadan birinin hastalığından haberinin olmaması olduğu belirtildi.

BSK Aydın Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Filiz Canlı Turan Dünya diyabet günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabet"i “Vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir” sözleriyle tarif etti.

Dünyada tahmini 140 milyon insanın diyabet hastası olduğunu ve bu rakamın 2025 yılı itibariyle 300 milyona ulaşmasının tahmin edildiğini kaydeden Uzman. Dr. Filiz Canlı Turan “Daha da şaşırtıcı olan şey bu insanların üçte birinin hasta olduklarını bilmemeleridir. Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl"nin üstüne çıkmaz. Diyebet tipleri Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere 2 çeşittir. Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocuklar ve ergenlik çağındakilerde gelişir fakat yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklukta en sık görülen kronik hastalıklardandır. Tip 1 diyabet için risk faktörleri iyi tanımlanmamıştır. Tip 2 diyabet, esas olarak yetişkinlerde görülmekteyse de dünyanın birçok yerinde ergenlik çağındaki grup için hızla büyük bir sorun olmaya başlamıştır. Tip 2 Diyabet için risk faktörleri yaşın artışı, şişmanlık (obezite), ailede diyabet öyküsü, gebelikte iri bebek ya da diyabet öyküsü, fiziksel aktivite azlığı, bozulmuş glukoz toleransıdır” dedi.

Çoğu insanın tip 2 diyabet için risk altında olup olmadığını bilmediğini belirtilen açıklamada “İkinci olarak, tip 2 diyabet olan pek çok hasta asemptomatiktir - yani hasta olmalarına ve hastalığın ilerliyor olma olasılığına rağmen, gözle görülür belirtiler göstermezler. Üçüncü olarak, diyabet belirtilerinin yanlış yorumlanması da sık görülen bir durumdur. Örneğin, aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik, kilo kaybı ve hatta bulanık görme gibi rahatsızlıklar tedrici olarak ortaya çıkar ve yaşlanmaya yorulabilir; ancak bunlar aslında tip 2 diyabet hastalığının ilerleyişinin klasik belirtileridir. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıç olabilir. Fazla kilolar, ailede, diyabetli olma durumu gibi etkenler riski belirleyebiliyor. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabiliyor.

Erken teşhisin, pek çok hastalıkta olduğu gibi diyabet içinde önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitimi önemlidir . Diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ile ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmesi mümkündür” ifadelerine yer verdi.