Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalık çeşididir. Zatürre; yüksek ateş, sancı, öksürük ve koyu balgam ile kendini belli eden tehlikeli bir hastalıktır. Her yüz zatürre hastalığından 5 tanesi ölümle sonuçlanır. Bunun sebebi, bakterilerin hızla kana ve vücuda yayılmasından kaynaklanır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmaları sonucunda ortaya çıkan istatistiğe göre, dünyada her yıl, yüz kişiden 2’si zatürre hastalığına yakalanmaktadır. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, her yıl 90 bin kişi zatürre hastalığına yakalanmakta ve bunlardan 3 bini hayatını kaybetmektedir. Zatürre hızlı ve kolayca yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.

Zatürre ile ilgili bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal, zatürrenin sadece bir türünün bulaşıcı olduğunu ve bunun da klimalardan yayıldığını ifade etti.

“YAŞLI İNSANLARDA AĞIR SEYREDİYOR”

“Mikrobik iltihaplara zatürre diyoruz. Belirtileri arasında; öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı vardır” diyen Dr. Mustafa Baysal, hastalıkta yüksek ateş ön plandadır. Bazen balgamdan kan da gelebilir. Zatürre özellikle yaşlı insanlarda ağır seyreder. Yoğun bakıma alınmaları gerekebilir. Vücut direnci düşük olan bu insanlarda bazen ölümcül olabiliyor, dedi.

ZATÜRRENİN BULAŞICI ÖZELLİĞİ DE VAR

Zatürre, grip ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları ile de bulaşabilir. Hapşırık ve öksürük sırasında etrafa yayılan virüs ve bakteriler sayesinde bulaşabilir. Çatal, kaşık, bıçak, bardak, mendil, havlu gibi eşyalar ile bulaşabilir. Tokalaşma sırasında, kişiden kişiye bulaşabilir. Elden ele dolaşan bir araç ile bulaşabilir. Buna örnek olarak, parayı verebiliriz.

Zatürrenin bulaşıcı olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Baysal “Zatürre, ufak yaş gurubunda ve yaşlılıkta ağırlıklı görülür. Gençlerde daha nadirdir ama sonuçta erken teşhislerle iyileştirilebilen bir hastalıktır. Virüslere bağlı griplerden sonra gelişenlerin pek bir çaresi yok. Vücudun yenmesi beklenir.” dedi.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Zatürrenin tedavisinde antibiyotik kullanıldığını ifade eden Dr. Baysal, eğer solunum sıkıntısı yoksa hasta gençse ayakta tedaviyle gönderilebilir. Hasta yaşlıysa ve nefes darlığı varsa yatırılabilir. Zatürrede iki tip aşı vardır. Daha öncelerde 5 yılda bir yapılan aşı vardı. Şu anda piyasada bulunmuyor. Onun yerine ömür boyu koruyan başka bir aşı türü var. Bu aşıyı da SGK karşılamıyor. Bu aşı, 3 yıldan beri çocuklara yapılıyor, dedi.

Zatürre, tedavisi yapılmadığı sürece ölüm riski yüksek olan bir hastalık türüdür. Zatürre tedavisine geç kalındığında; üst solunum yolu hastalıklarına, kalp hastalığına, şeker, karaciğer, kanser, boğaz hastalıkları, yutkunma güçlülüğü gibi birçok hastalıklara sebep olabilir.