AYDINPOST HABER MERKEZİ / DUYGU SEVİMLİ Sağlık Bakanlığı ve Çölyak Dernekleri, 14 ilde toplam 1750 km sürecek bisiklet turu ile Türkiye’de Çölyak ve Gluten duyarlılığına dikkat çekecek.  Ankara’dan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde başlayacak olan hareketin aktivisti, gönüllü Hakan Pekzorlu olacak. Pekzorlu, sırasıyla Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, İzmit’ten geçerek İstanbul’da yolculuğunu tamamlayacak.

1750 km. sürecek maratonda Çölyak Dernekleri’nin olduğu merkezlerde halkı bilinçlendirme seminerleri düzenlenerek Gluten rahatsızlıkları ile ilgili bilinç oluşturulacak.  Şehir merkezlerinde bisiklet derneklerinin de desteğini alarak temsili bisiklet sürüşü ve çeşitli bilgilendirici faaliyetler ile farkındalık yaratılmaya çalışılacak. sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile aktivitenin organizasyonunu ve ev sahipliğini Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Bursa, Balıkesir,  İzmit ve İstanbul Çölyak Dernekleri yapacaklar.

Projenin ana sponsoru Nustil-Schar olacaktır. Migros, Glutensiz A’da 216 ve Bisiklet Gezgini de destek verecek.

2000 km’lik sürüşünde köylere uğrayarak bilinçlendirme malzemelerini ve “GLUTENSİZ TÜRKİYE” rozet ile küçük hediyeler dağıtacak olan Pekzorlu, “Çölyaklıların ömür boyu diyet yapması gerekiyor. PKU'luların işi daha zor. Onlar süt ve süt ürünleri tüketemiyorlar. Ömür boyu diyetlerine uymaları gerekiyor. Tükettikleri ürünler de çok pahalı. İnsanlara faydalı olmak için böyle bir seyahat yapmayı planladım. Bu hastalıkları toplumumuza duyurabilmek adına arkadaşımız bu yolculuğa çıkmış. Bu yolculuk bizleri sevindirdi. Çok güzel bir proje olmuş. Kendisini Yalova'da karşıladık. Hiçbir problem yaşamadan hedefine ulaşmasını istiyoruz. Kendisine hayırlı yolculuklar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

100 hastadan 4'üne teşhis konuldu

Türkiye’de Çölyak teşhisi çok düşük düzeyde olduğunu ifade eden Pekzorlu, “100 Çölyak hastasının ancak 4’üne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa’da % 10’a, Amerika’da % 17’ye ulaşıyor. Bunun yanında Gluten Duyarlılığı daha yaygın olmasına rağmen teşhis oranı daha düşük. Çölyak ve Gluten’e bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik boyutları da beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

Pekzorlu, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda kısırlık, Osteoporoz, bağırsak kanseri riski’nin arttığını sözlerine ekledi.