Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ev sahipliğinde "Kardeşlik Buluşması" 2'nci Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesi, dün İstanbul'da başladı. Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Komorlar Adası eski Cumhurbaşkanı Mohamed Sambi gibi birçok önemli isim zirveye katıldı. Erdoğan'ın, besmele çekerek ve konukları Arapça selamlayarak başladığı konuşması şöyle:

Birisi çıkıyor, "Ölene kadar savaşacağım" diyor. Kime karşı savaşacaksın? Ülkendeki, yönettiğin Müslüman kardeşine karşı mı savaşacaksın?

SANDIK UYARISI

Irak'ın yeniden imarı, istikrar ve iç barışa kavuşması için yoğun çaba içindeyiz. Ama şu anda Irak mezhepsel bir savaşa, bir çatışmaya doğru gidiyor veya götürülüyor. Aslolan Şia mıdır, Sünnilik midir, yoksa aslolan İslam mıdır? Eğer İslam'dır diyorsak, o zaman zaten böyle bir problem ortada kalmaz.

Suriye'de, haklarını isteyen, daha insanca bir yaşam talep edenlere karşı, tankların, topların, silahların ateşlenmesini asla ve asla insani görmüyoruz. Eğer sen bir lider olarak kendine inanıyorsan, kendine güveniyorsan, sandıkları açarsın, o sandıklar seni iktidara getiriyorsa iktidar olursun. Ama tanklarla, toplarla iktidar bir yere kadar.

Gün gelecek sen de gideceksin. Biz bunu çok söyledik. Maalesef Suriye'nin Başkanı Beşar anlamadı. Bir tarafına alıyor sarıklı bir hoca efendiyi, onunla poz veriyor. Kimi kandıracak? O ülkedeki saf Müslümanlar varsa onları kandıracak.

DAYANIŞMA ZAMANI

Başbakan Erdoğan, art niyetlilere karşı birlik mesajı verdi. Erdoğan, "Batıda, Müslümanlar'a yönelik bir karalama kampanyası yürütülüyor. Birileri, marjinal örneklerden çıkarak, terörle, çatışmayla, hoşgörüsüzlükle, yoksullukla İslam'ı ve Müslümanlar'ı eşdeğer göstermeye çalışıyor. Nasıl ki bir Yahudi'nin hatası, bir Hıristiyanın, Budistin yanlışı, bu kişilerin ait olduğu dini gölgeleyemezse, bir Müslümanın yanlışının faturası da bütün Müslümanlar'a, kesilemez.

Yani ırkçılık lanetlenmesi gereken bir suçtur. Peki, onlar sürdürürken, biz ne yapıyoruz? Biz hala birbirimizle uğraşıyoruz"

MÜSLÜMANLAR BİRLİK OLMALI

Afganistan'da yaşanan acının sona ermesi için hepimizin dualar ettiği bir ortamda, Afganistan'da bölünmüşlük özellikle bizleri ayrıca dilhun ediyor, hepimizin içini acıtıyor. Bu vesileyle değerli kardeşimiz, üstadımız Burhanettin Rabbani'yi rahmetle anıyorum. Çünkü o bir barış insanıydı. Onun tek hedefi, arzusu Afganistan'ı barış taşları üzerinde yükseltmekti. takvim