Gündüz, toplumda var olan gümrük müşavirliğinin kötü imajını düzeltmeyi hedeflediklerini belirtti. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği'nin (İGMD) yeni başkanı Turhan Gündüz, mesleki eğitimlerden sınavlara, imaj sorunundan asgari ücrete birçok önemli konuda hedefler koyduklarını söyledi. Toplumda gümrük müşavirliği mesleğinin ciddi bir imaj problemi olduğuna dikkat çeken Gündüz, "Gümrükte yaşanan her sorun bizlere mal ediliyor. Oysa ortaya çıkan sorunlar başka kurumlardan kaynaklanıyor. Gümrük bir uygulama yeri, mevzuat düzenleme yeri değildir" dedi. 
 
Bütün yük gümrükte
 
Gümrükte 144'ün üzerinde kanun, kararname ve uluslararası anlaşmanın olduğunu söyleyen Gündüz, mesleki eğitimlerle meslektaşların geliştirilmesi, etik değerlerin kazandırılmasının amaçlandığını, toplumun da bu konularda bilinçlendirilerek kötü imajın düzeltilebileceğini kaydetti. Toplumda var olan gümrük müşavirliğinin kötü imajını düzeltmeyi hedeflediklerini belirten Gündüz şöyle devam etti: 
 
"Bütün yük gümrük idaresinde. Dış ticarete dair bütün kontrolleri, iç piyasada yapılması gereken kontrollerin tamamını gümrükte yapmaya kalkarsanız ve o kurumlar da gerekli hızı size sağlayamazsa bir sıkışma olur. Eksikler olunca uygulamayı yapan gümrük suçlanıyor. Herkes benim malım gümrükte takıldı diyor. Uygulanabilir bir mevzuat düzenlenmesine ihtiyaç var."
 
En hızlı biz hazırlandık
 
İGMD Başkanı Gündüz, hükümetin 2023 ihracat hedefinde gümrüklerin önemli bir role sahip bulunduğunu ve bu hedefe hazırlıklı olduklarını vurguladı. Gündüz, "Cumhuriyet'in 100'üncü yıl hedefine en hızlı hazırlanan kurumların başında mesleğimiz, gümrük müşavirleri ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı teşkilatı gelmektedir. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine hazırız" dedi. 
 
Müşavirlik sınavı çözüme kavuşmalı
 
Turhan Gündüz, mesleğin büyük sorunu haline gelen Gümrük Müşavirliği Sınavı'nın çözüme ulaşması gereken bir konu olduğunu söyledi. Gündüz, "Sınav açılması konusunda ısrarcıyız ve takipçi olacağız. Ancak buradaki problem sınavı yapacak olan kurumların isteksizliğinden kaynaklanıyor" dedi. Asgari ücret tarifesinin maliyetlerin altında olduğunu söyleyen Gündüz, "Asgari ücretler her yıl yenileniyor. Bu konudaki çalışmalar da eylülde başlıyor. Bu konuda yeniden düzenlemeler yapacağız. Meslektaşlarımız ciddi anlamda şikayetçi ve mağdur. Maliyetlerin altındaki tarife hizmet kalitesini de olumsuz etkiliyor. İlgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'yla çalışmalar yapacağız. Meslektaşlarımızı mağduriyetten kurtarmak için her türlü desteği, katkıyı vereceğiz."
 
İSTANBUL (Bugün)