Dünya Gümrük Günü, Kuşadası ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.
Kuşadası Gümrük Müdürlüğü tarafından Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende, anıta çelenk sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Anıt önündeki törenin ardından Kuşadası Gümrük Müdürü Ercüment Ekşioğlu, daire amirleri ile birlikte Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen'i makamında ziyaret etti.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, ziyarette yaptığı açıklamada, 1994 yılında Dünya Gümrük Örgütü adını alan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanarak 1952 yılında yürürlüğe giren sözleşme kapsamında oluşturulan Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantı tarihi olan 26 Ocakın örgüte üye ülkelerce ''Dünya Gümrük Günü'' olarak kutlandığını belirtti.
Gümrüklerin, ülkelerin birbiriyle olan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal farkındalıklarını korumak ve egemenliğin pekiştirilmesi ve yansıtılması fikrinden hayat bulmuş kurumlar olduğunu ifade eden Esen, şunları kaydetti:
''Bu temel hareket noktasının bir gereği olarak, gümrükler ile korumacılık birbirinin ayrılmaz parçası haline gelmiştir. Gümrük uygulamaları dış ticarette önemli bir maliyet unsuru olabilmektedir. Bu anlamda yüklenilen maliyetlerin artması, ülkenin ithalat ve ihracatçısı bakımından uluslararası ticarette rekabet üstünlüğünü kaybetmesine ve haksız rekabete yol açacağı gibi tüketicilerin de aleyhine sonuçlar doğurabilecektir.
Gümrük teşkilatımız dünya ekonomisinde yaşanan trendlere güvenlik ve risk algılarındaki değişimlere ve gelişen teknolojilere uyum içinde büyük bir dönüşüm içerisinde, enerjisini doğru alanlara kanalize ederek, el ele omuz omuza ülkemizin toplam üretimindeki katma değerini artırmaya devam edecektir.''