Erdoğan, “BDP sorunun var ettiği, sorunun ortaya çıkardığı bir siyasi yapıdır. Sorun çözüldüğü anda biliyor ki oy noktasında bitmiştir, olay budur” dedi.

Ak Parti Genel Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partisinin yeni yılın ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak BDP"yi yüklendi. Erdoğan"ın sözleri özetle şöyle:

TEK BAYRAK, TEK MİLLET: Yola çıkarken “tek bayrak, tek millet ve tek vatan” demiştik, bugün yine aynı şeyi söylüyoruz. Bunun kimseyi rahatsız etmemesi lazım. Birileri rahatsız olursa aynaya baksınlar. İnanıyorum ki milletimin kahir ekseriyeti bu kavramdan rahatsız olmuyor. Bu kavramın kucaklayıcı manasını birileri ya anlamıyor ya da işine gelmediği için anlamak istemiyor. Milleti ortak hedefler, ortak idealler etrafında toplanmış, ortak kaderi paylaşan üst kimlik olarak algılıyoruz.

SANDIĞA GÖZ DİKTİLER: Doğu Güneydoğu illerinde "arama yapılacak" haberi geldiğinde genç kızlar ve erkekler ellerindeki müzik kasetlerini korkuyla tandırlara atıyor, imha ediyorlardı. Bu trajikomik sahnelerin hepsine son verdik. Biz “ne şiş yansın ne kebap” diyenlerden değiliz. İki yıldır üstüne basa basa söylediğimiz şudur: Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"ni ideolojilerden, gündelik politik çıkarlardan, oy hesabından, reyting kaygısından bağımsız düşünmediğiniz müddetçe anlayamaz ve anlamlandıramazsınız. Birileri gözlerini seçim sandıklarına dikti.

İstismardan medet umuyorlar. Biz telafi etmenin mücadelesini verirken, birileri kışkırtmanın mücadelesini veriyor.

BDP"NİN ASIL NİYETİ: Şu son haftalarda BDP"nin asıl niyeti şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ortaya çıkmıştır.

BDP, sorunun var ettiği, sorunun ortaya çıkardığı bir siyasi yapıdır aslında. Dolayısıyla sorunun çözümünden de hazzetmeyecek, bunu kabullenmeyecek... Böyle bir siyasi yapıdır. Sorun çözüldüğü anda, biliyor ki oy noktasında bitmiştir. Olay budur ve bunu da açık, net olarak ortaya koymuştur. Sorun çözüldükçe istismar vasıtalarının kaybolduğunu gören BDP, sorunun çözülmemesi için elinden gelen kışkırtmayı ortaya koymaktadır. BDP"nin attığı adımlar ne hak arayışıdır ne de sorunların çözümüne ilişkin bir katkıdır. Tam tersine süreci bulandıracak adımlar atarak çözümü engellemek niyetinde olduğunu göstermiştir. Açık söylüyorum, bu tavır annelerin gözyaşından, babaların yürek sızısından, gençlerin kanından rant elde etme tavrıdır. Bu kadar açık söylüyorum. Bu tavır, kardeşliği, dayanışmayı güçlendirme tavrı değil, nifak tohumlarını filizlendirme tavrıdır. Bu tavır ülkeye, millete maliyeti ne olursa olsun Ak Parti"yi seçimler öncesinde güya yıpratma tavrıdır. Buna biz asla izinvermeyeceğiz.

BÖLGE DÖNÜŞÜYOR: Bölge çok hızlı değişiyor, çok hızlı biçimde dönüşüyor. Biz, birilerinin yaptığı gibi Türkiye haritasını farklı renklere boyamanın gayreti içinde olmadık, tam tersine farklı renklerin oluşturduğu birliği, bütünlüğü, dayanışma ve paylaşmayı bir gökkuşağı misali uyum içinde resmetmenin gayreti içinde olduk. Benim sıkça tekrarladığım ve en son da MGK Bildirisi"nde yer alan -ki birilerini bu çok rahatsız etti- fakat ne kadar rahatsız ederse etsin, biz inandığımızı söylemeye devam edeceğiz.

YARGININ TASARRUFU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay"ın tutukluluk süreleriyle ilgili olarak aldığı kararın ardından gerçekleşen tahliyelerle ilgili soru üzerine, "yargının tasarrufu" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, grup toplantısının ardından TBMM"de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Irak"a yapmayı planladığı ziyaretin tarihinin henüz belli olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun kısa bir süre sonra bu ülkeye gideceğini, daha sonra kendisinin ziyareti gerçekleştireceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "ziyaret ocak ayında olur mu?"sorusuna, "Ocak"ta olmaz" karşılığını verdi.

Yargıtay"ın tutukluluk süreleriyle ilgili kararının ardından gerçekleşen tahliyelerle ilgili bir soru üzerine de "Yargının tasarrufu" değerlendirmesinde bulunan Başbakan Erdoğan, "Bununla ilgili yasal düzenleme yapılacak mı?" sorusuna "Gerekirse gereği yapılır. Ancak şu anda öyle bir şey yok. Daha önce çıkarılmış yasal düzenleme üzerinden olayı yapıyor..." dedi.

Milletvekilleri yanlış haritayı alkışlayınca...

Erdoğan, grup konuşmasında 2002 yılı öncesi ve 2010 yılında, Türkiye"deki duble yollar ve havayolu taşımacılığına ilişkin haritaların yer aldığı tabloları gösterdi. Başbakan önce 2002 öncesi duble yolları gösteren haritayı çıkardı.

Milletvekilleri coşkuyla alkışlamaya başladı. Erdoğan vekillere “Niye alkışlıyorsunuz? Alkışlanacak olan şimdi geliyor” dedi. Erdoğan bu kez 2010 yılında Türkiye"deki duble yollara ilişkin haritanın yer aldığı tabloyu gösterdi.

Vekiller daha yoğun alkışladı.

Mutluluğun resmini yapamayız ama...

Roman kardeşlerime yeni bir müjde veriyorum. Romanlara yönelik ayrımcı ifadeler içerip de 1950 yılından beri varlığını sürdüren düzenlemeyi Genel Kurulu"na getireceğiz. Her şeyin en iyisine layıksınız. Çünkü insansınız.

Hepimizi yaradan Allah sizi de yaratmış.(Balık Ayhan"ın kendisine yönelik iltifatları üzerine) Onlar Fransa"daki roman kardeşlerime Fransız kalabilirler. Ama biz kalmayacağız...İlle de Roman olsun, ister taştan çamurdan olsun, o da Allah kuludur her kim olursa olsun.

Romanların çok güzel bir sözü vardır; “Evde oturan ölür”... Balık Ayhan"la bizim söylemlerimiz uyar. Biz bir evde oturmadık; biz milletin, ülkenin derdi ile yollara düştük. (Nazım Hikmet"in Abidin Dino"ya söylediği "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin"e gönderme yaptı) Elbette resmini yapamayacağınız gibi mutlululuğu bir harita üzerinde de gösteremezsiniz ama bu ülkenin gönül haritası üzerinde kardeşliğin resmini çizmenin mücadelesini veriyoruz. (vatan)