Başbakan Erdoğan, Somali Geçici Federal Hükümeti Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ile ikili görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. THY'deki iş yavaşlatma eylemi ve TBMM'de havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren maddenin kabulüne ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, grev ve toplu sözleşme gibi olayların yasalarla belirlendiğini ve yasalar içerisinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

GREVE KILIF UYDURUYORLAR

Bazı meslek grupları için ise yasalarla istisnalar getirildiğini anımsatan Erdoğan, THY çalışanlarının önceki gün gerçekleştirdiği grevin 'kanunsuz' olduğunu belirterek, "Tabii hemen bir ifade ile değiştiriyorlar. İş ağırlaştırma veya işi bırakma gibi garip garip yaklaşımlarla kılıf uyduruyorlar. Vatandaşlarımızın yurt içi ve yurt dışında birçoğu mağdur oldu' diye konuştu. Kendi hazırlıklarının da dünkü olayla ilgili olmadığını, yeni toplu sözleşme ile, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili hazırlıkların bir adımı olduğunu ifade eden Erdoğan, bu tür düzenlemelerle Türkiye'nin çok daha sağlıklı adım atmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

HALKIN REFAHI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Erdoğan şöyle devam etti: 'Bu ülke bizim. Hep birlikte sahip çıkacağız. Biz emanetçiyiz, emanetçi olarak başarılı bir şekilde yönetimi sergilememiz, halkımızın mutluluğu, refahı içindir. Düşünün ki, bu grev kanunsuz değil kanunlu olarak da yapıldığında, uzun süreli bir grev olduğu zaman bunun bedelini kim ödeyecek? Millet ödeyecek. Bu stratejik bir kurum ve bu stratejik kurumda atılacak bu tür adımlar ciddi manada ülkemizde çöküşün habercisi olur ki, buna fırsat vermemek gerekir diye düşünüyorum.'Böyle bir grev hukuksuz olduğunda, hukukun gereğini yöneticilerin yapması gerektiğini söyleyen Erdoğan, 'Şu anda bildiğim kadarıyla THY yönetimi, ki THY halka açık bir şirkettir, gereğini yapmışlardır' dedi.

TÜRKİYE'YE İNANIYORUZ

Erdoğan, Somalili mevkidaşı Ali ile yaptıkları görüşmeye ilişkin olarak da Türkiye'nin Somali'deki faaliyetlerini, önümüzdeki dönemde neler yapabileceğini konuştuklarını aktardı. 1 Haziran'da 2. İstanbul Somali Konferansı başlayacağını hatırlatan Erdoğan, konferansı BM ile yakın işbirliği içinde yaptıklarını kaydetti. Ali de Türkiye'nin stratejik ortağı olduklarını ve bu ilişkiye yüzde 100 inandıklarını belirterek, 'İlişkileri kısa vadeden daha uzun vadeli bir yaklaşıma geçirmek istiyoruz' dedi.

 

Grev yasağı Meclis'ten geçti

TBMM, havacılık sektörüne grev yasağı getiren maddeyi kabul etti. Genel Kurul'da görüşülen bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin, havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren birinci maddesi kabul edildi. Öte yandan Atatürk Havalimanı'nda kanun teklifini protesto eden Hava-İş üyesi grup eylemlerine olaysız son verdi. Havalimanı dış hatlar geliş terminalinde Hava-İş üyesi bir grubun sürdürdüğü iş yavaşlatma eylemi 23.30'a kadar devam etti. Grup daha sonra eyleme son verdi. Eylem nedeniyle önceki gün 104 seferinin iptal ederek, yolcuları otellere yerleştiren THY ise dün de 68 seferi iptal etti.