Bilgi ve kültür ne kadar fazla olursa barışa da o kadar çok katkı sağlanır." dedi.

Görmez, Bulgaristan Dinler Müdürü Emil Sotirov Velinov ve Bulgaristan Başmüftüsü Hacı Mustafa Aliş'i makamında kabul etti. Velinov ve Aliş'i ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bulgaristan ile komşuluk, dostluk ve akrabalık gibi ortak özelliklerin saymakla bitmeyeceğini belirterek, "Komşuluk açısından dünyaya örneklik teşkil edecek çok güzel ilişkilerimiz var." dedi.

Başkan Görmez, "Özellikle din eğitimi açısından başka ülkelere de örneklik teşkil edecek kurumlarımız var. Bu yüzden Bulgaristan makamlarına çok teşekkür ediyorum. Özellikle kronik bir soruna dönüşen Bulgaristan Müslümanlarının kendi idarecilerini demokratik bir ortamda müftüsünü seçebilmesi sorununun giderilmesi noktasında çabalarınızı biliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın da bu konuda gayret gösterdiklerini biliyorum ve çok teşekkür ediyorum." dedi. Başkan yardımcılığı döneminde Aliş'in seçilmesinde de bulunduğunu hatırlatan Görmez, "Çok coşkulu, çok görkemli bir törenle hocanın seçilmesine şahit oldum. Aliş'i Bulgaristan Müslümanları için bir şans olarak görüyorum. Barışçı kimliğiyle çok önemli hizmetleri oldu. Ancak birlikte yapacak daha çok işler var. Öncelikle Bulgaristan'da görev yapan tüm din adamları çok bilgili olmalı. Bilgi ve kültür ne kadar fazla olursa barışa da o kadar çok katkı sağlanır." değerlendirmesinde bulundu.

"HİÇBİR ÜLKEYE TALEP OLMADAN HİZMET GÖTÜRMÜYORUZ"

Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı hizmetlerine yön veren ilkeler hakkında da bilgi verdi. Dünyanın pek çok ülke ve bölgesine hizmet götürüldüğünü ifade eden Başkan Görmez, şöyle konuştu: "Birincisi, hiçbir ülkeye talep olmadan hizmet götürmüyoruz. İkincisi, ilişkilerin şeffaf olmasına çok dikkat ediyoruz. Üçüncüsü ise asla misyonerlik gibi bir hedef gütmüyoruz. Biz, sadece söz konusu ülkelerde yaşayan Müslümanlara din hizmetleri ve din eğitimi konusunda destek oluyoruz. Japonya, Çin, Almanya ve Küba'dan Hindistan'a kadar tüm dünya ile bu çerçevede ilişkiler geliştiriyoruz."

Bulgaristan Müslümanlarına da bu ilkeler çerçevesinde her türlü desteğin verileceğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Bulgaristan'da halkın birbirlerinin mabetlerini inşa ettiğini dile getiren Velinov'a bunun şaşılacak bir durum olmadığını söyledi. 100 yıl öncesine kadar hiçbir Avrupa ülkesinde farklı dinlere ait mabetlerin yan yana bulunmadığını vurgulayan Başkan Görmez, şöyle konuştu: "Biz, geçmişte Balkanlarda dinlerin nasıl barış içinde bir arada yaşayabileceğini çok güzel gösterdik. O yüzden halkın birbirlerinin mabetlerini yapmaları çok normal."

"MÜSLÜMANLAR, ORTODOKSLARA KİLİSE İNŞA ETTİLER"

Bulgaristan Dinler Müdürü Velinov da Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlarla hiçbir problemlerinin olmadığını söyledi. Bulgaristan Hükümetinin geçtiğimiz yıl 33 tarihi caminin restorasyonuna destek verdiğini ifade eden Velinov, şunları söyledi: "Dinî gruplarla olan bu ilişkilerimizi örnek kabul ediyoruz. Bir köyde Müslümanlar, Ortodokslara kilise inşa ettiler. Yakın zamanda başka bir köyde de Bulgarlar, para toplayarak bir cami inşa ettiler. Bunun gibi daha birçok iyi komşuluk örneklerimiz var.

Başmüftülükle birlikte birçok ortak projemiz var. Önümüzdeki dönemde de 30'a yakın caminin tadilatına destek vereceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığının yardımları da bizim için çok önemli. Özellikle eğitim alanında ve Bulgaristan'daki Müslüman din görevlilerine hizmet içi eğitim verilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz."