Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibi tarafından organ naklinde ilk defa gerçekleştirilen ''gönüllü çapraz nakil'' yöntemiyle, birbirini tanımayan 4 aileden 8 kişi aynı anda ameliyata alınarak 4 kişiye böbrek nakli yapıldı.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi tarafından ilk kez gerçekleştirilen gönüllü 4'lü çapraz çapraz nakil yönteminin organ nakli bekleyenler için yeni bir umut olduğu belirtilirken, gönüllü bağışçı sayesinde, birbirini tanımayan 4 aileden 8 kişi arasında ''böbrek kardeşliği'' oluştu. Aynı anda ameliyata alınan 4 donörün böbrekleri, aralarında kan uyumu tespit edilen 4 ayrı böbrek hastasına başarıyla nakledildi.

Doç. Dr. Serdar Kaçar, böbrek nakli gerçekleşen hastaların katılımıyla hastanede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada 9. kez 4'lü çapraz böbrek nakli operasyonunun gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu operasyonu farklı kılan noktanın, gönüllü bir vericinin de bulunması olduğunu söyledi.

Kaçar, ''Kan uyuşmazlığı sebebiyle birbirlerine böbreklerini veremeyen ailelerin başka bir aileyle eşleştirilerek böbreklerini vermesine dayalı olan çapraz nakil yöntemine, gönüllü vericiyi ekleyerek organ naklinde yeni bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem, tıp literatüründe ilk kez >eri için sürekli yeni yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Gönüllü çapraz nakil de bu uygulamalardan biri'' şeklinde konuştu.

5'i cerrah toplam 22 kişilik sağlık ekibiyle girdikleri ameliyatları 5 saatte tamamladıklarını, bu süre zarfında 4 ayrı ameliyathaneyi aynı anda kullandıklarını anlatan Kaçar, ''Çok başarılı bir dizi operasyonun sonunda ekibim ve ben, böbrek nakillerini tamamladık. Bugün hastalarımızı taburcu etmeye başlıyoruz'' dedi.

''Yeteri kadar böbrek nakli yapılamıyor''

Serdar Kaçar, gönüllü çapraz nakil uygulamasına 1,5 yıl önce başladıklarını ve bugüne kadar yaklaşık 50 kişiyi bu yöntemle sağlığına kavuşturduklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ülkemizde 70 bin diyaliz hastası olmasına rağmen maalesef yeteri kadar böbrek nakli yapılamıyor. Geçen yıl maalesef sadece 2 bin 884 kişiye böbrek nakli yapıldı. Ancak, bu sayılar ülkemiz için yeterli değil. Bu nedenle sürekli yeni yöntemler düşünüp bunları uygulayarak daha fazla insana umut olmaya çalışıyoruz. Kan uyuşmazlığı ve doku uyuşmazlığı gibi sebeplerle birbirlerine böbreklerini veremeyenler için geliştirdiğimiz çapraz nakil ve gönüllü çapraz nakil yöntemiyle böbrek nakli bekleyen yüzlerce kişi sağlığına kavuşabilecek. Bugün buradan bir çağrıda da bulunmak istiyorum; organ bağışı son derece önemli. Sizler de organlarınızı bağışlayarak hayat kurtarabilirsiniz.''

Gönüllü çapraz nakil için böbreğini bağışlayan Mensuriye Çoraklık'a da teşekkür eden Kaçar, ''Bu 4'lü çaprazın kahramanı olan Çoraklık, eşine böbreğini verip onu sağlığına kavuşturabilirdi. Ancak, tıbbi bir gereklilik olmamasına rağmen gönüllü olarak çapraz uygulamasını kabul ederek diğer 3 kişinin de sağlığına kavuşmasını sağladı. Böylece bir böbrek sayesinde dört kişi nakil olma ve sağlığına kavuşma şansı yakaladı'' şeklinde konuştu.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Süleyman Tilif de ''Diyalizin maliyeti nakilin 2 katıdır. Bağış oranları Avrupa'da 1 milyon başına 25 iken, bizde ise milyon başına 4,2'dir'' dedi.

49 yaşındaki Mensuriye Çoraklık da kocasının sağlığına kavuşması için böbreğini seve seve bağışlamayı düşündüğünü ifade ederek, ''Hastaneye geldiğimde nakil bekleyen diğer hastaların da hayatlarını kurtarabileceğimi öğrenince hiç düşünmeden seve seve böbreğimi bağışladım'' diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, Mensuriye Çoraklık'ın böbreği Selim Sultan Devrim'e, Havva Alemdaroğlu'nun böbreği Mahsun Tekin'e, Fatma Devrim'in böbreği Aleyna Çakır'a ve Filiz Tekin'in böbreği Nurettin Çoraklık'a nakledildi.