Economist dergisi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal'a eleştiriler yöneltilen, "Etkisiz muhalefet" başlıklı bir makale yayınladı. Makalede, 22 Temmuz seçimlerinden önce Baykal'ın "Başarılı olamazsam Rodos'a kadar yüzerim." dediği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: "Kimse 69 yaşındaki Baykal'ın Rodos'a kadar yüzmesini beklemiyordu. Ama en ateşli destekçileri bile, Baykal'ın sonunda görevi bırakacağını düşünüyordu. Artık emekliye ayrılması yönündeki çağrılara karşın, son parti kongresinde onuncu kez lider seçildi. Parıltısı olmayan rakiplerinin Baykal lehine değiştirilen kurallarla hiç şansı yoktu."
Economist Türk demokrasisini "kırılgan" olarak tanımladı ve inandırıcı bir muhalefet bulunmaması da bu demokrasinin, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı açılan kapatma davasının tetiklediğini söylediği son siyasi krizden yara almadan çıkmasını daha da zorlaştıracak.

Yazıda CHP'den sekiz yıl önce istifa eden Tarhan Erdem'in görüşlerine de yer verildi:
"Tarhan Erdem, Türkiye'de nüfusun yarısından fazlasının 30 yaşın altında olduğunu, kadınların yarısının da başını örttüğünü söylüyor. Erdem, CHP'nin böyle bir ülkede 'giderek artan oranda halktan koptuğunu' belirtiyor. Erdem bu durumda da milyonlarca laiklik yanlısı Türk'ün yüzlerini dönecek bir yer bulamadığını kaydediyor. "