Kuşadası"na turist getiren gemilerde yaşanan bildiri krizi ve turistlerin büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilmesiyle başlayan tartışmalar Kuşadası Ticaret Odası"nda düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda, Kuşadası Ticaret Odası yönetimi tarafından gemi acentelerine ültimatom verildi.
Kuşadası Ticaret Odası"nda düzenlenen toplantıya Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan; Kuşadası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz, Kuşadası Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri ve Kuşadası"na turist getiren gemilerin acentelerinin yöneticileri katıldı.
Bilindiği gibi, Gemi turizminin başkenti olarak kabul edilen ve her yıl ortalama gemiyle gelen 600 bine yakın zengin turisti ağırlayan Kuşadası"nda, turistlerin şehir dışındaki büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilmesi esnafın büyük tepkisiyle karşılaşıyordu. Turistlerin gemiden iner inmez otobüslerle alışveriş için Kuşadası dışına götürülmesinin yanında, son olarak bu kez yeni bir kriz yaşanmaya başlanmıştı. Gemiyle gelen turistlerin şehir merkezinden alış veriş yapmasını engellemek isteyen gemi acenteleri, gemi içerisindeki turistlere broşürler dağıtmaya başladı. Gemi acentelerinin Türkiye aleyhinde broşür bastırarak, alış veriş yapmayın uyarısında bulunmaları gemi turizminin merkezi Kuşadası"nda sert tepkiyle karşılanmış, milyarder turistlerin Kuşadası"ndan ve Türkiye"den alışveriş yapılmasını önlemek amacıyla da Kuşadası"nı kötüleyen bildiriler dağıtılması üzerine harekete geçen esnaf, adeta ayaklanmıştı.
Yaşanan haksız rekabetin engellenmesi için hukuki süreç başlatan Kuşadası Ticaret Odası yönetim kurulu bu kez Kuşadası"na turist getiren gemi acenteleri ile bir toplantı yaptı. Gemi acentelerinin yöneticilerini uyaran Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, “ Turistlerin büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilmesi ile Kuşadası esnafı kan ağlamaya başlamıştır. Bu büyük bir tekelleşmeye yol açmaktadır. Ayrıca, söz konusu gemilerde turistler Kuşadası"na gelmek üzereyken Kuşadası"nı kötüleyen bildiriler, turizme büyük darbe vurmaktadır. Bu durumun affedilir bir yanı yoktur. Bu durumun tamamen Kuşadası ve Türk turizmine darbe vurmaya yöneliktir. Kuşadası her yönüyle turistlerin rahatça alışveriş yapacağı alış veriş merkezlerine ve işyerlerine sahiptir. Turistlerin haksız bir şekilde çarşıdaki işyerlerini kötüleyerek başka yerlere yönlendirilmek istenmesi ticaret etiğine uymaz. Gemi acentelerinin kendine çeki düzen vermesinin zamanı gelmiştir. Eğer gemi acenteleri gereken önlemi almazsa yasal sonuçlarına katlanmak zorundadır “ dedi.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Yardımcısı ve Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz da gemiyle gelen turistlerin Kuşadası çarşılarına hiçbir şekilde uğramadığını ve esnafın turistleri sadece otobüslerde gördüğünü söyledi. Ortada büyük bir haksız rekabet ve tekelleşme bulunduğuna dikkati çeken Bakyaz, “ Bu yetmiyormuş gibi bir de hem Kuşadası"nı hem de Kuşadası esnafını kötüleyecek şekilde gemilerde dağıtılan bildiriler bardağı taşırmıştır. Gemi acentelerini akli selim olmaya davet ediyoruz “ dedi. Toplantıda konuşan gemi acentelerinin yetkilileri ise bildirilerden haberleri olmadığını, sadece belirli acentelerin bu yöntemi yapmış olabileceğini belirterek, bu olayı kınadıklarını söylediler. Acente yetkilileri, Kuşadası çarşılarında bir kısım esnafın sahte mal satmasının önüne mutlaka geçilmesi gerektiğini de vurguladılar.