Bu hafta vizyona girecek olan SİYAD En İyi Belgesel ödüllü Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir'in sokak galası 29 Nisan Pazar günü Taksim Gezi Parkı’nda Taksim Dayanışması ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi desteği ile gerçekleştirildi. Kontrolsüz kentleşmenin yaşandığı İstanbul'un bir panoramasını sunan belgesel, bu sistemin dününü, bugününü ve yarınını gözler önüne seriyor.
Bir AVM'ye dönüştürülmek istenen Gezi Parkı'nda projeye karşı olan meslek odaları ile halkı bir araya getiren gala, aynı zamanda parkın nasıl daha etkin bir şekilde halkın kullanımına açılabileceğinin de en güzel örneklerinden birini verdi.
Kentsel dönüşüm, 3. köprü, TOKİ, emlak krizi, AVM'ler, ormanlar, Marmaray ve gökdelenleriyle birlikte İstanbul'u bir bütün olarak ele alan Ekümenopolis, Ali Ağaoğlu'dan, Ayazma sakinlerine, Oktay Ekinci'den Mücella Yapıcı'ya, Mustafa Sönmez’den Hüseyin Kaptan’a pek çok önemli isme belgeselde yer veriyor.
Yönetmenliğini İmre Azem'in üstlendiği ve yerel-ulusal pek çok festivalde seyirci ile buluşan belgeselin dağıtımı, ülkemizde ilk defa kitlesel fonlama yöntemiyle, yani projenin samimiyetine ve niteliğine inanan insanların bağışlarıyla gerçekleştirildi.