Ergenekon tartışmaları Türk futboluna da sıçradı. Kasımpaşa-Sivasspor maçında aleyhlerine verilen penaltı sonucu isyan bayrağı açan evsahibi takımın Futbol Şube Sorumlusu Mehmet Süha Sidal'ın önceki gün ortaya attığı iddialar, spor dünyasında geniş yankı uyandırdı. Maç sonrası hakem Cüneyt Çakır'ı hedef alan açıklamalar yapan ve "Futbolun içinde de Ergenekon var. Cüneyt Çakır bir haftadır ne yapmıştır incelensin" diyen Sidal, bu sözlerinin arkasında olduğunu açıkladı. Hakemlerin maçlara art niyetle çıktıklarını iddia eden Südal, "Basit pozisyonlarda büyük hatalar yapıyorlar. Aziz Yıldırım, Kulüpler Birliği Başkanlığı'ndan istifa edip, federasyonu karşısına alacağını açık açık söylüyorsa, hakem yönetimlerinin ve atamalarının iyi incelenmesi lazım" şeklinde konuştu.

MHK NEDEN SUSUYOR?

Bu açıklamalarından dolayı ceza alabileceğini bildiğini ancak Türk futbolundaki kirli işlerin ortaya çıkması için kendisini ortaya attığını söyleyen Sidal, çok tartışılacak açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Ben söylediklerimin arkasındayım. Federasyon beni ceza kuruluna sevketti. Bizim canımız yandığı için hakem hataları konusunda veryansın ettim. Bu hatalar sadece bizim değil, tüm takımların başına geliyor. Bugün biz çıkıp doğruları söyledik diye Aziz Yıldırım ile birlikte ceza kuruluna sevk ediliyoruz. Biz demeç veriyoruz, peki MHK ve federasyon neden susuyor? Ergenekon dedim evet. Gerekirse futbolun içinde olan kişilerin de telefonları dinlensin. Futbolun içindeki Ergenokoncular açığa çıksın. Federasyon başkanı, MHK, hakemler, kulüp başkanları, yöneticilerin ve futbolcuların telefonları gerekirse dinlensin. Benim de telefonum dinlensin. Görün bakın futboldaki kirli işler nasıl ortaya çıkacak.”

BUNLARIN İŞİ KAOS

Kasımpaşa Futbol Şube Sorumlusu Mehmet Süha Sidal, Sivasspor ile 2-2 berabere kaldıkları maçtan sonra yaptığı açıklamada karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır'ın hatalı penaltı kararıyla puan kaybettiklerini belirterek, 'Penaltı kararıyla, futbolun içindeki Ergenekon'a puan kaybettik. Statta ne kadar insan varsa herkes penaltı olmadığını gördü, bir tek FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır görmek istemedi. Çakır, vermiş olduğu penaltı kararıyla hem Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) hem de Merkez Hakem Kurulu'nu (MHK) rencide etmiştir. Maalesef TFF ve MHK dışındaki bazı kesimler Türk futbolunu kaosa sokmak için uğraş vermektedir. Bunların üstüne gidilsin, gerçekten bir şey çıkacaktır. Kimlerin kimlerle bağlantısı var, araştırılsın. Bu TFF'nin işi, gerekirse savcılar devreye girsin. Ne zaman bu oluşumlar ortadan kaldırılacak, işte o zaman Türk futbolu temizlenecektir ve bir yere gelecektir" diye açıklamada bulunmuştu.

Sivas maçı sonrasında 'futbolda ergenekon olduğunu' iddia eden ve araştırılmasını isteyen Kasımpaşa Futbol Şube Sorumlusu Mehmet Sidal, bu açıklamaları nedeniyle Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

KIRMIZIYI SEViYOR!

Cüneyt Çakır, bu sezon ligde şu ana kadar 8 maça çıktı, 144 sarı ve 6 kırmızı kart çıkardı. Geçen sezon ise ligde toplam 20 maçta 106 sarı ve 16 kırmızı kart göstermişti.


İstenmeyen adam

Tartışılan hakem Cüneyt Çakır, FIFA kokartı taşımasına karşın derbi maç yönetemiyor. Çünkü Merkez Hakem Kurulu yönettiği son iki maçta çok büyük tepkiler alan FIFA kokartlı hakemini devlerin oynayacağı maçlara atamaya cesaret edemiyor. Futbol kariyerinde sadece 6 derbi maç yöneterek kokart takan tek hakem olma özelliğini elinde bulunduran Çakır'ı özellikle F.Bahçe ve Beşiktaş kulüpleri maçlarında görmeyi istemiyor. Bu kadar istenmeyen hakemin FIFA Kokartı takması da ayrı bir çelişki. Ligde 15 hafta geride kalmasına karşın Merkez Hakem Kurulu istenmediği için Cüneyt Çakır'a hiç F.Bahçe ile Beşiktaş'ın maçlarında görev vermedi. Çakır, FIFA kokartlı hakem olmasına karşın bu sezon derbi maçlarda görev alamadı. Derbi maçlarından altından kalkamadığı için görev verilmediği ileri sürülen Çakır, 27 Şubat 2008'de G.Saray ile F.Bahçe arasında oynanan ve evsahibi takımın 2-1 galibiyetiyle sonuçlanan Türkiye Kupası çeyrek final maçındaki yönetimiyle sarı-lacivertlilerden çok büyük tepki görmüştü.

FIFA kokartlı hakem kararlarının günlerce tartışıldığı maçta F.Bahçe'den Gökhan, Lugano ve Volkan'a, G.Saray'dan ise Lincoln'e kırmızı kart göstermiş, bu karşılaşmadaki kötü yönetimi nedeniyle 3 hafta süreyle kızağa alınmıştı. MHK Çakır'a daha sonra 21 Aralık 2008'de Galatasaray-Beşiktaş derbisinde görev verdi. Çakır, G.Saray'ın 4-2 kazandığı lig maçı sonrası Beşiktaşlı yöneticilerin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. O maçta kırmızı kart gören Beşiktaşlı Delgado maç sonrası yaptığı açıklamada “Hakem İngilizce bilmiyor. Bilseydi kötü söz sarf etmediğimi anlar bana kart göstermezdi” demişti. Bu Çakır'ın son derbisi oldu. İstenmeyen hakem bu sezon ne bir derbi ne de Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın maçlarına atandı. Çakır'dan daha önce canı yanan Galatsaray ve Trabzonspor kulüpleri de ata-malara hep kuşkuyla baktı.

SKANDALLARIN HAKEMi ÇAKIR

Geçen yıllarda adı hep verdiği skandal kararlarla anılan Cüneyt Çakır hiç gündemden düşmüyor. İşte Çakır'ın daha önceki skandal maçları...

SAKARYA-MANİSA

17 Mart 2008'de oynanan ve 1-1 devam eden maçın 37. dakikasında çıkan olayların önünü alamayan Çakır maçı tatil etti. Sakarya 3-0 hükmen kazandı. Çakır bu maçtan sonra bir daha Manisa maçına atanmadı.

K.ERCİYES-TRABZONSPOR

2006-2007 Türkiye Kupası yarı final maçında Trabzonspor'da Gökdeniz ve Umut'a yapılan iki penaltıyı vermedi, uzatmaya giden mücadelede Erciyesli Ali Turan'ı da haksız şekilde oyundan attı. Sonuca etki etti.

G.SARAY-F.BAHÇE

26 Şubat 2008'de kupada oynanan derbide F.Bahçe'den Lugano, Gökhan Gönül ve kaleci Volkan, G.Saray'dan da Lincoln'ü oyundan attıktan sonra futbolcular birbirine girdi.

G.SARAY-BEŞİKTAŞ

21 Aralık 2008'de “Bana 10 saniyede iki faul yapıldı” diyen Delgado'yu 'sarı kart istiyor' diye atan Çakır'ın hatalarını Beşiktaş yönetimi sinevizyon gösterisi ile medyayla paylaştı. Çakır 'FIFA hakemi nasıl İngilizce bilmez?' diye tartışıldı.

TRABZONSPOR-SİVAS

20 Kasım 2006'da oynanan mücadelenin 73. dakikasında Balili, Jefferson'un elindeki topa vurarak gol attı. Hakem Cüneyt Çakır 'Golü verdi'.

MANİSA-KARŞIYAKA

20 Nisan 2009'da Bank Asya'da oynanan maçın 88. dakikasında yine hakimiyetini kaybeden Çakır önce Manisa'lı Güven'e kırmızı kart gösterdikten sonra aynı futbolcuyu bu kez sarı kartla cezalandırdı. Sonra Karşıyakalı Serkan ve Kalabane'yi oyundan attı. MHK, bunu da es geçti./yeni şafak