Boykotun derinleşmesinden endişe eden Fransız şirketleri iki ülke arasında yaşanan siyasi gerginliğin ticareti etkilememesi yönünde görüş bildirirken ilk önemli açıklama DiaSA'dan geldi.

"FRANSIZ DEĞİL İSPANYOLUZ"
DiaSA Genel Müdürü Fernando Gonzalez Somoza, basına gönderdiği bir açıklama ile markanın Fransız değil bir İspanyol markası olduğunun altını çizdi. Somoza, açıklamasında şöyle dedi: "İspanyol ve Türk ortaklığıyla kurulmuş olan DiaSAnın Fransız markası olmakla yakından uzaktan hiçbir ilgisi ve alakası bulunmamaktadır" .

İLANA "FRANSIZ DEĞİLİZ" DEDİ
Boykotun yaratacağı kayıptan endişe eden DiaSA, dün yine bazı gazetelere verdiği tam sayfa ilanla markanın Türk Sabancı ve İspanyol DIA ortaklığı ile kurulmuş bir indirim süpermarketi olduğuna dikkat çekti.

 12 yıldır Türkiye'de Sabancı ortaklığıyla hizmet veren DiaSA'nın  mağazalarında sattığı DIA markalı ürünlerinin yüzde 99’unu Türkiye’de üretildiğini kaydeden Somaza, faaliyetleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye'de Aralık 1999'da hizmet vermeye başlayan İspanyol kökenli indirim süpermarketi DIA, 2000'deki Sabancı ortaklığından itibaren Türkiye'de DiaSA adıyla hizmet veriyor.Biz Türk ve İspanyol sermayesinden oluşan bir kuruluş olarak Türkiye’de bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. İspanyol ve Türk ortaklığıyla faaliyetlerimizi sürdürmemize rağmen bir Fransız şirketi olduğumuza dair yanlış bir algılama oluştu. Böyle bir durum söz konusu değildir. DiaSA olarak her geçen gün daha da büyüyen Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Son dönemde Adana ve Ankara’da iki büyük depo açtık. Bu yıl yaklaşık 300 mağaza daha açarak 1000 kişiye daha istihdam yarattık. Böylece Türkiye’de istihdamın artmasına destek oluyoruz. Market markalı ürünlerimizi de Türkiye’de üretip uygun fiyatlarla tüketicilere sunuyoruz.” 

DİA, CARREFOUR'UN İSPANYOL YAN KURULUŞU

Aslen İspanyol olan DIA, Fransız marketler zinciri Carrefour'un İspanyol yan kuruluşu ve İspanya başta olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesinde faaliyet gösteriyor.

DiaSA, 2000 yılında Carrefour firmasına ait ve Avrupa’nın ilk üç oyuncusu arasında yer alan indirim marketleri zinciri Dia şirketi ile Sabancı Holding’in ortaklığı altında kuruldu.

2011 yılı itibariyle 900 olan mağaza sayısını gelecek yıl 300 daha arttırarak 1.200'e çıkarmayı hedefleyen DiaSA, Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki 33 ilde 50 milyon kişiye hizmet veriyor.

Türkiye'deki private lavel pazarının yüzde 34'üne sahip olan ve bu rakamlarla neredeyse Türkiye nüfusunun yüzde 70'ine hizmet veren  DiaSa mağazalarından ayda yaklaşık 8 milyon kişi alışveriş yapıyor.

Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam yaratan DiaSA, gelecek yıl açacağı 300 yeni mağaza ile 2 bin kişiye yeni iş olanağı  sağlayarak çalışan sayısını 5 bine çıkarmayı planlıyor.Türkiye'de çift haneli büyümesini sürdüren DiaSA, 700'den fazla ürün sayısı ile Türkiye'nin en büyük indirim mağazaları arasında yeralıyor.