Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, faizlerin bundan sonraki dönemde çok daha aşağıya gitmeyecek gibi gözüktüğünü, mevduat faizlerinin, artık Merkez Bankası'nın 6,5'lara kadar indirdiği faizi takip etmez hale geldiğini belirterek, ''Mevduat sahibinin bundan (9,50-9,75) daha aşağıya faizi kabul etmemesi, kredi faizlerinde daha geriye gitmenin önündeki en büyük engel'' dedi.

Çağlar, yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası olarak kriz sürecinde piyasada olabildiğince önemli rol üstlenmeye çalıştıklarını, krizin en yoğun olduğu Eylül 2008-Haziran 2009 döneminde de hep ortada olduklarını söyledi.

Türkiye'de faaliyet gösteren 49 bankanın bu dönemde 7,5 milyar TL kredi kullandırdıklarını, bunun 5 milyar TL'sinin Ziraat Bankası'na ait olduğunu belirten Çağlar, piyasada ''Kamu bankaları iyi ki varmış kanaatinin oluştuğunu'' ifade etti.

Çağlar, müşterilerin talebinden ziyade, pro-aktif davranıp onların ihtiyaç duyacakları şeyleri önceden dizayn ettiklerini dile getirerek, bugün itibarıyla 100 binin üzerindeki tarımsal müşteri kitlesine 2 milyar lira civarında tarımsal öteleme yaptıklarını, 100 binin üzerindeki KOBİ için de benzer bir uygulamayla 1,7 milyar TL'lik bir yapılanma yoluna gittiklerini vurguladı.

Bu yolla kendileriyle çalışan müşteri kitlesinin, krizden etkilenmemesini ya da en az şekilde etkilenmesini sağladıklarını anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

''Elimizdeki o gücü, neticede bu güç hepimizin gücü, kamunun bankası olması dolayısıyla bizle çalışan bütün müşterilerin kullanmasına, yararlanmasına ayırdık. Bunun sonucunda ne oldu? Türkiye'de bugün itibarıyla yüzde 5,3 olan takip rasyosu (ödenmeyen kredi rasyosu), bankamızda sadece yüzde 2. Yani sektör ortalamasının yarısından bile az bir noktadayız. Bu yaptığımız ön yüklemeli tedbirler sayesinde hem bireysel hem tarımsal kredilerde sorun yaşamadık ve yaşatmadık hem de hem de ticari kredilerde insanların o piyasadaki vadelerin uzamasından kaynaklanan bankalara olan taahhütlerini geciktirmesinin önüne geçmiş olduk.''

-''FAİZLER ÇOK DAHA AŞAĞIYA GİTMEYECEK''-

Çağlar, kriz sürecinde faizlerin yönüne değinirken, ''Faizler bundan sonraki dönemde çok daha aşağıya gitmeyecek gibi gözüküyor. Bunun sebebi ekonomiye olan güvensizlikten, ekonominin iyileşmemesinden değil'' dedi.

Bankaların, faizleri belirlerken neticede topladıkları mevduatın faizleriyle bu işi şekillendirdiklerini vurgulayan Çağlar, şu bilgileri verdi:

''Mevduat faizleri, artık Merkez Bankası'nın 6,5'lara kadar indirdiği faizi takip etmez hale geldi. Bugün 9,50'lerle, 9,60'larla 9,75'lerle mevduat toplamaya çalışıyor Türk bankacılık sektörü. Dolayısıyla buralarda bir kemikleşme oldu. Mevduat sahibinin bundan daha aşağıya faizi kabul etmemesi, kredi faizlerinde daha geriye gitmenin önündeki en büyük engel. Önümüzdeki dönemde bu anlamda mevduat maliyetlerini daha aşağıya çekemediğimiz ölçüde kredi faizlerinin buradan daha aşağıya gitmeyeceğini düşünüyoruz.''

Çağlar, ekonominin iyileşmesi yönünde birçok makro verilerin olduğuna da dikkati çekerek, ''Ekonominin iyileşmesi, kredi taleplerinin artması gündeme gelirse o zaman doğaldır ki arz-talep dengesi çerçevesinde faizlerde biraz yukarıya doğru da seyredebilir'' görüşünü dile getirdi.

-ZİRAAT BANKASI'NIN HALKA ARZI-

Ziraat Bankasının özelleştirilme sürecine ilişkin değerlendirmede de bulunan Çağlar, süreci takvimlendirmenin çok zor olduğunu, bunun hükümetin vereceği bir karar olmakla birlikte kendilerinin teknik çalışma yaptıklarını belirtti.

Çağlar, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nı ilgilendiren 4603 Sayılı Kanun'un birinci maddesinde, ''Bu bankaların çağdaş bankacılık usul ve esaslar çerçevesinde yapılandırılması ve özelleştirmeye hazırlanması'' diye bir ifadenin bulunduğunu anımsatarak, bu madde çerçevesinde özelleştirmeye hazırlanmak durumunda olduklarını bildirdi.

Genel Müdür Çağlar, şunları kaydetti:
''Bu iş, yatırım bankalarıyla çalışılması gereken bir iş, ama şu bir gerçek ki blok satış çerçevesinde önümüzdeki dönemde herhangi bir kamu bankasının satılması mümkün değil. Ancak halka arz çerçevesinde bu iş yapılabilir. Ziraat Bankası olarak da diğer iki banka Halk, Vakıf belli bir yüzdeyle halka açıldığı için bizim de o periyotta bir parça halka açılmamız bu süreçte gündeme geldi. Ama 2010, 2011 ne olur, onu piyasa şartları belirleyecek.''/sabah