TBMM, Türk Telekom"un 806 bin TL"lik faturasının bilgisayar sistemindeki hatadan kaynaklandığını tespit etti; 707 bin lirasının iadesini istedi

Aylık telefon faturaları için 200-250 bin TL bandında ödeme yapan TBMM Başkanlığı, ekim-kasım faturasında şok yaşadı. Telekom, TBMM"ye 806 bin TL"lik fatura gönderdi. Fatura karşısında şaşkına dönen TBMM, önce istenilen tutarı ödedi.

Ardından hemen TBMM"deki tüm telefonlardan yapılan konuşmalar için inceleme başlattı. TBMM Genel Sekreterliği, daha önce çalışanlarına özel konuşma yasağı koymuş ve telefonlara teknik sınırlama getirmişti. TBMM Genel Sekreterliği bu yöndeki kararlılığını genelgelerle devam ettirmişti.

TBMM Başkanlığı"nın yaptığı inceleme sonucu gerçek faturanın, gelen miktarın neredeyse onda biri kadar olduğu belirlendi. İcelemede sekreteryaların, idari birimleri telefon konuşmaları gözden geçirildi ve sonuçta; Telekom sistemindeki bilgisayarın şehir içi yapılan tüm konuşmaları şehirlerarası gibi okuduğu, şehirlerarası yapılan konuşmaları da uluslararası konuşulmuş gibi algılayarak kayda geçtiğini tespit etti.

TBMM, Telekom"u durumdan hemen haberdar etti. Yapılan yazışmalar sonucu TBMM, Telekom"dan ödediği faturanın 707 bin TL"sinin iadesini istedi. Telekom yetkilileri, TBMM"nin tespitine hak vererek söz konusu miktarı ödeyeceğini bildirdi.

Ya diğer kurumlar?

TBMM yetkilileri, Telekom"un TBMM"deki faturalara yansıyan sistem yanlışının diğer bakanlıklar ve devlet kurumlarına da yansıyıp yansımadığı konusunda ise, “Onu bilemiyoruz. Biz, TBMM"deki sistemden kaynaklanan hatayı bulup Telekom"a ilettik. Yapılan fazla ödemeyi talep ettik. İtirazımızda haklı olduğumuz için ödeyeceklerini bildirdiler” dedi.

Bu arada TBMM Başkanlığı, telefon fatura maliyetlerini düşürebilmek için kurumlarla yaptığı anlaşmaları yeniliyor. Türkcell"le geçen yıl yapılan 180 bin TL"lik anlaşma, kapsamı genişletilip, maliyeti düşürülerek bu yıl yenilendi. 65 bin TL"ye yenilen anlaşmada, internet hizmeti 1 gigabyte artırılırken, 5 bin dakikalık ücretsiz iç hat konuşma olanağı sağlandı.

7 milyon dolar hibe yapmıştı

Türk Telekom, geçen yıl, TBMM"ye 7 milyon TL"lik hibe yardımında bulunmuştu. Bu bağış ile Telekom, TBMM"nin bazı güvenlik sistemlerinin yeniden yapılması ve TBMM"nin kameralarla donatılması ile bu kameralar için büyük bir kontrol odası kurulmasını sağlamıştı.

ÖNDER YILMAZ / Milliyet