Ülkesi Etiyopya"da tuğla fabrikası sahibi olan milli atletin iş hayatına atılmasının, pistteki performansını etkileyip etkilemediği büyük merak konusu.


BERLİN"de devam eden Dünya Atletizm Şampiyonası"nda Türkiye"yi hayal kırıklığına uğratan milli atlet Elvan Abeylegesse, iş kadını oldu.

Etiyopya"da bir tuğla fabrikası sahibi olan olimpiyat ikincisi Elvan"ın, kulübü ENKA"nın bu ülkedeki bina ve yol inşaat işlerine de soyunduğu konuşuluyor. Nişanlısı ve kardeşi de ENKA firmasında çalışan Elvan"ın iş hayatına atılmasının atletizmdeki performansını etkileyip etkilemediği merak konusu oldu.

Otoriteler, Elvan Abeylegesse"nın Dünya Şampiyonası"nda 10 bin metre yarışını yarıda bırakmasının en önemli sebebinin, son 3 yılda 3 antrenör değişmesi olduğu görüşünde birleşiyor. Türkiye"ye ilk geldiğinde antrenörlüğünü yapan Ertan Hatipoğlu ile dünya rekoru kıran ve Avrupa üçüncülüğü elde eden Elvan, daha sonra kulübü ENKA"nın tercihiyle çalışmaya başladığı Ukraynalı Anatoly Bichkov ile bir dünya ikinciliği ve iki olimpiyat ikinciliği kazandı. Pekin Olimpiyatları sonrası Bichkov"un yerine getirilen Mykola Kolodyeyev yönetiminde ise başarılı olamadı.

Çok fazla koşmuş

Elvan"ın başarısızlığı sonrası şimşekleri üzerine çeken Kolodyeyev, yaşanan durum için ilginç bir değerlendirme yaparak, “1999"dan bu yana gerek kulübü, gerek milli takım, bu kızdan sürekli verim almış. Elvan, ara vermeden sürekli koşmuş. 38-40 kiloluk bu kızın biraz dinlenmesi lazım” diyor.

Bu arada Berlin"deki hayal kırıklığı sonrası aldığı eleştirilerden bunalan Elvan Abeylegesse"nin, tedavisini yarıda kesip Türkiye"ye dönmek istediği öğrenildi. Antrenörü Kolodyeyev ise, milli atlet 5 bin metre seçmelerine katılamasa dahi, tedavisinin Berlin"de sürmesini istiyor. Tecrübeli antrenörün, Elvan"ın aşil tendonundaki sakatlığı konusunda uzman olan ve Berlin"de bulunan bir ABD"li ve bir Bulgar doktor ile temasa geçtiği ifade edildi. Halen tedavisi süren milli atletin, tabanına basarak yürüdüğü, aşil tendonuna baskı yapmasından dolayı parmak uçlarına yüklenemediği kaydedildi.

Öte yandan, Elvan"a dünya şampiyonası öncesi kamp yaptığı Etiyopya"da pist verilmemesinin arkasından, “milli atletin her şampiyonada eski yurttaşları için tehlike arz etmesi” çıktı. Türkiye"nin Adis Ababa Büyükelçisi"nin dahi araya girmesine karşın, milli atletin pist çalışması için talepte bulunduğu International Community School (ICS) yöneticilerinin, gördükleri baskı karşısında Elvan"a, tesislerde antrenman izni vermediği öğrenildi.

5 bin metrede yok

Elvan Abeylegesse, 5 bin metre elemelerine katılmama kararı aldı. Atletizm Federasyonu Genel Sekreteri Nihat Doker, aşil tendonundan sakat olan Elvan"ın tedavisinin şu ana kadar olumlu sonuç vermediğini belirterek, “Elvan, 5 bin metre yarışına katılmayacak. Tedavisinin nerede yapılacağına daha sonra karar verilecek” dedi.


Hürriyet