Aydın Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Avukat Kazım Payza, Aydın Belediyesi Nisan ayı olağan toplantısında “2007 Yılı Faaliyet Raporunu” onaylayan belediye meclis üyelerinin büyük bir vebal altına girdiğini iddia etti. Raporda yer alan verilere göre Aydın Belediyesi'nin geçen yılı zararla kapattığının anlaşıldığına işaret eden Payza, tartışmadan raporu oylayan meclis üyelerinin denetleme görevini yerine getirmediğini savundu.
İl merkezinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Avukat Kazım Payza; son 2 ay içerisinde Aydın Belediyesi tarafından hazırlanan 30 yıl süreli içme suyunun imtiyaz hakkının devrine ilişkin ihale, belediye sarayı ve otogar ihalelerinin geri çekildiğini işaret etti.
Bu ihalelerin aylardan beri Aydın'ın ve Aydın Belediyesinin en önemli projeleri olarak takdim edilen işlemler ve ihaleler olduğunu hatırlatan Payza, “Kendileri dahi inanmadığı için bu ihale geri çekilmiştir. Belediye Başkanı İlhami Ortekin'in bu konular hakkında Aydın halkına ayrıntılı açıklama yapması gerekmekte. Çünkü bu ihaleler yapılmış olsa idi Aydın Belediyesi'nin 30 yıllık su hakları, yine 15 dönüme yakın şehir merkezinde bulunan belediyenin iki adet gayrimenkulu 30 yıl süre ile başka firmalara gidecek idi. Yani seçimler önü Aydın Belediyesi'nin içinin boşaltılacağı bir süreç gerek şahsımın yapmış olduğu İdare Mahkemesindeki iptal davaları ve basın açıklamaları gerekse duyarlı davranan belediye meclis üyelerinin katkıları ile önlenmiş bulunmaktadır” dedi.
Aydın Belediye Meclisi'nin Nisan toplantılarının en önemli gündem maddesi faaliyet raporunun görüşülüp oylanması olduğunu değinen Kazım Payza, bu gündem maddesinin görüşülmesi sırasında AK Partili Belediye Meclis üyeleri topluca protesto ederek oylamaya katılmadıklarının altını çizdi. Oylamaya katılan CHP'li ve bağımsız toplam 18 meclis üyesinin rapora kabul oyu verdiğine dikkat çeken Payza, “Aydın Belediye Başkanını ibra eden belediye meclis üyelerinin büyük vebal altında olduğunu düşünüyorum. Rapora göre Aydın Belediyesi'nin 2007 yılı toplam gelirleri 55 milyon 885 bin 519 YTL 27 YKr ve toplam tahsilat 52 milyon 782 bin 226 YTL 54 YKr'tur. Toplam giderler ise 66 milyon 892 bin 494 YTL 35.YKr'tur. Bu ana verilere göre Aydın Belediyesi geçen yılı 14 milyon 110 bin 267 YTL 81 YKr zararla kapatmış ve borçlanmıştır. 14 trilyonu bir yıl içinde borçlanan bir belediye tüzel kişiliğinin ibra edilmemesi gerekir. Meclis üyelerinin hesap sormaları gerekirken faaliyet raporunun görüşüldüğü gündem maddesinde hiçbir sorunun sorulmaması, tartışmaya açılmaması ve katılanların tamamının oyuyla ibra edilmesi kanımca denetleme görevinin yapılmaması anlamına gelmektedir. 14 trilyon zarar ve açık veren 2007 yılı faaliyet raporunu ibra eden meclis üyeleri sorumluluk altına girmiş ve Aydın kamuoyu bu gelişmeleri yakından takip etmiştir” diye konuştu.