Aydın ve ülke genelinde meydana gelen boşanmaların birçoğunun basit sebeplerden kaynaklandığını belirten Akşit, “Mutlu bir yaşam sürmek için evlenen gençlerimiz başkasının ağzını bakarak birbirlerini kırmasınlar. Toplumumuzda evliliklerin en önemli sorunlarından bir maalesef kaynana sorunu” dedi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin boşanma davası açan 700 kişiyle yaptıkları ankette, çiftlerin boşanma gerekçelerinin sudan sebepler olduğunun ortaya çıktığını belirten Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, geçtiğimiz yıllara oranla boşanmalarda yüzde 40’lık bir artış olduğunu ve eşlerin sudan sebeplerle bir birine boşanma davası açtıklarının ortaya çıktığının belirlendiğini söyledi. Araştırma sonucunda boşanma nedenlerinin yüzde 30’luk oranın ciddi olduğu yüzden 70’in ise sudan sebeplerden kaynaklandığı belirlendiğini kaydeden Akşit, boşanmalarda en önemli etkenin iletişimsizlik veya yanlış iletişim ve küçük olayları büyütme geldiğinin belirlendiğini hatırlattı.
“KAYNANALAR ARTAN GEÇİM SIKINTISINA TUZ BİBER OLMASIN”
Özellikle ataerkil yaşamın yaygın olduğu yerlerde eşlerin arasının açılmasının en önemli nedenlerinden birinin kaynanalar olduğunu belirten Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, “Maalesef evliliklerde eşlerin arasının açılmasında en büyük etkenlerden biri kaynana sendromudur. Hiçbir erkek annesini kıramaz, ancak bir çok erkek de eşini annesinin yüzünden kırar. Bunlar gerçektir. Eşler ne olur, başkasının ağzına bakarak birbirini kırmasın” dedi.
Fırsat buldukça yeni evlenen gençlere 3 yıldan önce çocuk yapmamalarını da tavsiye ettiğini belirten Akşit, “Yine yaptığı m araştırmalar ve edindiğim tecrübelere göre ayrılıkların büyük çoğunluğu ilk 3 yıl içerisinde gerçekleşiyor. Boşanma hiç kuşkusuz, çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan birisi ve potansiyel olarak onların gelişmelerini ciddi bir biçimde etkileyecek bir dizi değişikliği de beraberinde getirmektedir. Sokağa düşmüş çocukların da yüzde 80-90 ebeynleri ayrılan çocuklardan oluşuyor. Bu nedenle yeni evlenen gençleri ilk 3 yıl çocuk yapmamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.