İlçede, evlere sadece 10 metre mesafede bile obruk oluşurken, tarlalardaki obruklar da çiftçilerin korkulu rüyası oldu.


Karapınar İlçesi"nde irili ufaklı yaklaşık 100 obruk bulunuyor. Son obruk 18 Ağustos Cumartesi günü Hotamış Beldesi Sırnık mevkiinde 72 yaşındaki Hasan Hüseyin Tutal"ın tarlasında meydana geldi.


Yaklaşık 1.5 metre derinliğinde 10 metre çapında oluşan obruk, Tutal pancar tarlasında çalıştığı sırada oluştu. Obruğun 1 metre yanında meydana geldiğini söyleyen Hasan Hüseyin Tutal, “Geçtiğimiz yıl bu tarlada pancar ekiliydi. Pancarı topladıktan sonra bu yıl da buğday ektik. Ekim yaptıktan sonra biraz çökme meydana geldi. Yetkililere bildirdik. Fakat ilgilenen olmadı. Bu yıl da tarladaki buğdayı hasat ettik. Hatta obruğun oluştuğu alandaki buğdayları hasat etmedik. Çünkü, her an çökme tehlikesi vardı. 18 Ağustos Cumartesi günü yan taraftaki pancar talasında çalıştığımız sırada gürültü oldu. Baktığımızda obruk oluşmuştu. Etrafını tel örgü ile çevirerek, olası bir tehlikeyi engellemeye çalışıyoruz. Fakat, hemen yan tarlada çalışmalarımızı sürdüyoruz” dedi.


BAZILARI TARLASINI EKİP BİÇEMİYOR
Kamışağalı mevkiinde ise yerleşim yerine yaklaşık 10 metre mesafade bulunan ve her an çökme tehlikesi bulunan yaklaşık 80 metre çapında obruk oluşumu belirtileri var.


Obruk oluşumunun son 3 ay içinde daha fazla belirtisini göstermeye başladığını ifade eden 42 yaşındaki çiftçi Emin İçel, “Geçen yıl mısır ekmiştik. Fakat obruk belirtilerini görünce, bu yıl hiçbir şey ekmedik. Hemen yanında mısır tarlası bulunuyor. Mısır tarlasının içinde de obruğun devamı niteliğindeki çatlaklıklar var. Tarlada da çalışmak zorundayız. Mısır toplama zamanı geldiğinde de mecburen tarım makinesi ile mısırı toplayacağız. Tehlike ile iç içeyiz. Ayrıca evimle mesafesi ise yaklaşık 10 metre. Korku içinde yaşıyoruz. Çocuklarımızı da sürekli obruk çevresinden uzak tutmaya çalıyoruz” diye konuştu.


ZİRAAT ODASI: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN


Uzmanlar, obrukların yer altı sularının çekilmesi sonucu meydana geldiğini belirtiyor.

Karapınar İlçesi, halk tarafından "Çöl Bölgesi" olarak adlandırılıyor. Tarım ile geçimini sağlayan köylü, yıllardır "vahşi sulama" olarak adlandırılan, suyun adeta bir dere gibi tarlada, kanallar arasında akıtılması yöntemiyle sulama yapıyor.

Bu da, zaten az yağış alan bölgedeki yeraltı sularını zamanla bitirdi. Türkiye"nin tahıl ambarı olarak bilinen ve ülkenin tahıl ihtiyacının yüzde 20"ye yakın bölümünü karşılayan Konya"da, onbinlerce kaçak kuyu bulunuyor.

Uzmanlar, yeraltı sularının bilinçsizce tüketilmesi sonucunda, önceden su dolu olan yer altındaki bölgenin, suyun bitmesiyle, üzerindeki toprağın çöktüğünü, bunun da obrukları oluşturduğunu söyledi.

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmek Bozaklı, Karapınar"ın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Karapınar, tarımsal ekonomiye dayanan bir ilçedir. Fakat, ilçemizdeki tarım arazilerinde obruk dediğimiz çökmeler meydana geliyor. Üstelik tarım arazilerinde oluşan obruklar, çiftçilerimizin tarlalarda çalıştığı sıralarda meydana geliyor. Artık çiftçilerimiz ölüm korkusu içinde çalışmalarını sürdürüyor. Çiftçimize bu tarlaya ürün ekme de diyemiyoruz. Ayrıca ne zaman hangi tarlara da olacağı da belli değil. Şu ana kadar can kaybı olmadı. Ama, bundan sonra can kaybının olmayacağının garantisini kimse veremez. Buna bir an önce çözüm bulunmalıdır.”


"ÇÖZÜM İSTİYORUZ"
Karapınar Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Mugayıtoğlu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Karapınar"ın risk haritasının oluşturmaya çalışıldığını belirtti.


Sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söyleyen Mugayıtoğlu, “Şubat 2008 tarihinde mısır tarlasında meydana gelen obruğun ardından MTA"ya müracaat ettik. Bunun üzerine MTA bölgenin risk haritasını oluşturmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 4 aydır çalışmalar sürüyor. 5 yıl sürecek bir proje olduğu belirtildi. Fakat, halkımız panik içinde, o yüzden çalışmanın hızlandırılmasını istiyoruz” dedi.


SON OBRUKLAR
Karapınar"da 11 Ağustos Salı günü Sazlıpınar mevkiinde Devlet Su İşleri (DSİ) personeli tarafından tarımsal sulama için yapılan sondaj çalışması sırasında yeraltında ses gelmesi üzerine sondaj makinesi tarladan uzaklaştırıldı.


Ardından yaklaşık 7 metre çapında, 7 metre derinliğinde obruk oluştu. 3 Ağustos Pazartesi günü de Hanyıkığı mevkiinde, çiftçi Mashar Arılı"nın tarlasında yaklaşık 50 santimetre derinliğinde 1.5 metre çapında, 30 Temmuz Perşembe günü Kazanhöyüğü Köyü mezarlığında yaklaşık 2 metre derinliğinde 3 metre çapında, 7 Şubat 2008'de de Akkuyu Yaylası"nda bir mısır tarlasında yaklaşık 70 metre derinliğinde 70 metre çapında obruk oluştu.