Uluslararası Hububat Konseyi, dünyada mısır üretiminde düşüş beklendiğini açıkladı. Konsey’in raporuna göre mısır üretimi düşerken, yem talebinin hızla artması bekleniyor. Bu durumun kırmızı ve beyaz et fiyatlarını olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Yani kırmızı ve beyaz et fiyatları yakın bir dönemde artacak.

TÜKETİM ARTIYOR

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), son raporunda, 2013-2014 sezonunda 983 milyon ton gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya mısır üretiminin, bu sezon 974 milyon ton düzeyine gerilemesini bekliyor. Konsey, Kuzey yarım kürede devam eden hasatlar ve Güney Amerika'da henüz başlayan ekimler ile bu sezonun dünya mısır üretiminin geçen senenin rekorunun yüzde 1 oranında altında öngörüldüğünü belirtiyor.

KRİTİK DÖNEM

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, “Mısırla ilgili kritik döneme giriyoruz” dedi ve ekledi: “Buğday az, mısır az, soya pahalı. İthalat ihtiyacı doğabilir; ancak, ithalatın fiyatları çok da etkileyeceğini sanmıyorum."

FİYATLAR ARTACAK

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye'nin yem anlamında, özellikle ot üretiminde yetersiz kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Tavukta mısır olmazsa olmaz. Mısır üretimindeki azalma kırmızı ve beyaz et fiyatlarına yansır. Özellikle beyaz et sektöründe fiyatlar artar. Mısırın yerine başka bir şey konulabilir mi şimdilik bilmiyoruz."