Aydın İl Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere Söke İlçe Tarım Müdürlüğü, Kuşadası İlçe Tarım Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ve Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü'nden ekipler, arı ölümleriyle ilgili araştıma başlattılar.
Aydın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arı ölümlerinin tüm detayları ile araştırıldığını ve her ihtimalin değerlendirildiğini belirterek, "6-7 kilometre yarıçaplı bir alanda başlayan arı ölümlerinde olayın sebebi daha belirlenemedi. Bazı arıcılarımız arılarını buradan kaçırırken, bir kısım arıcımız da burayı terk etti. Yaklaşık 9 bin arı bu olaydan zarar gördü. Potansiyel risk taşıyan arı sayısı 15 bin kovan civarında. Her türlü ihtimali değerlendiriyoruz. Bu bir sabotaj olabilir, zirai
ilaçlama olabilir, bir arazi mafyası işi olabilir, doğadan kaynaklanan bir şey olabilir ama sebebi belli olmadığı için ve tahlil sonuçları daha gelmediği için her şeyi değerlendiriyoruz. Arıcılarımız bir sarı uçaktan şüphelendiklerini söylüyorlar. Konuyla ilgili araştırma yaptım ve gerekli mercilere bilgiler verdim. Tahminlerimize göre 1 milyon TL arıcılarımızın baldan ve arıdan zararları var" dedi.
Kılıç, olayın doğal afet de olabileceğini belirterek, "Eğer bu olay bir doğal afet ise arıcıların sigortadan zararlarını karşılamaları mümkün ama birliğimize gelen gezici arıların sigortası var mı yok mu tam olarak bilmiyoruz. Ancak bu bir zehirlenme ise bu vatandaşlar yandı. Arıcılık yasasının çıkması gerekiyor. Arıların ve arıcıların korunmasıyla ilgili tedbirlerin çoğaltılması gerekli. Çam balında verimli bir sezon beklenirken, bu sorunla karşı karşıya gelindi. Yaramız derin, üzüntümüz büyük. Devletin
bu kişilerin elinden tutmasını bekliyoruz. Bu insanlara arılı kovanlar verilebilir. Kovanları var, arı verilebilir. Sosyal yardımlaşmalar devreye girmeli zaten işsizliğin hat safhada olduğu bu dönemde 150-200 aile işsizler ordusuna katılacak" diye konuştu.

ARICILAR: "BEKLENTİLERİMİZ BU ARILARDI"
Mağduriyetlerini dile getiren arıcılar ise, hafta başında nedeni belli olmayan bir sebeplerden dolayı ölmeye başladıklarını ve mağdur durumda olduklarını vurgulayarak, "Beklentilerimiz bu arılardı. Arılarımızın ölümleriyle birlikte büyük bir maddi zarara uğradık. Ölüm sebepleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyoruz ama her şeyden şüpheleniyoruz" dediler.