CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay ve Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, gemilerde dağıtılan bildirileri protesto etmek amacıyla geçen hafta işyerine pankart açan esnafı ziyaret etti.
Milletvekili Atay ve Belediye Başkanı Altungün ile beraberindeki CHP İlçe Başkanı Mehmet Bal, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcıları Adem Testici ve Mehmet Bademci ile Belediye Meclisi üyeleri Murat Saraç ve Ahmet Gökalp çarşı esnafıyla bildiri krizi, önerilen işyeri sistemi ve yaptıkları eylem konusunda konuştu. Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı esnafı Selami Bayraktar ve İbrahim Öncel, müşterileri olmadığından kiralarla başa çıkamadıklarını söyleyerek, bu yıl kepenklerini son kez açtıklarını belirtti.
CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay da, demokratik yöntemlerle esprili bir pankart astıkları için Kuşadası esnafına teşekkür ederek, "Büyük sermaye turizm pastası için Kuşadası'na gel sen ye demez. Mücadele edeceksiniz. Elbette mücadele demokratik yöntemlerle olmak zorunda. Doğru tercihler yapacaksınız. Yani Kuşadası esnafının para kazanmasını engelleyecek olan sistemi savunan insanların iktidar olmasını sağlıyorsanız, ağlamayacaksınız. Esnafın sorunları, çıkarı aynı. Ben bu sorunu duyduğum zaman belediye
başkanım, ilçe başkanım anında gitmeliyiz, birlikte olacağız diyip beni gece yatağımdan uyandırıyorsa, ben o örgütün alnından öperim. Belediye başkanım geldi sabah bana bilgileri verdi" dedi.
15-20 yıl öncesine kadar önerilen mağaza sisteminin olmadığını açıklayan Belediye Başkanı Altungün ise, "Acentacı müşterisini getirirdi. Otele pazarlardı. O da komisyonunu alırdı. Ama aynı şimdiki bizim gemi acentaları gibi, bir dolarla başladılar. Gelinen noktada artık acentalar otellerin sahibi oldu. Burada ticaret odası da, belediye de, esnafı da işbirliği içinde olmalı" dedi.
Seçimden önce çarşı esnafıyla bir araya gelerek sorunları konuştuklarını hatırlatan Altungün, "Seçimden bir buçuk ay sonra kurvaziyer acentecilerle bir araya geldik. Onlara bu sıkıntılardan bahsettik. Dedik ki biz hile yapan esnafımızın arkasında durmayız. Ama düzgün çalışan esnafımızın da ezilmesini istemiyoruz. Yüzde 50 komisyonla bizim esnafı da ülkeyi de hilebaz pozisyona sokuyorsunuz dedik. Benim esnafım kazıkçı oluyor. Yüzde 50 komisyon veriyorsa 100 dolarlık malı bin dolara satmak zorunda. Daha
ucuza satamaz. 1000 dolara satacak ki 500'ünü komisyon verecek. 100 maliyet çıkaracak. Geriye kalan 400'den elemanının komisyonunu verecek, kirasını, elektriğini, vergisini verecek. Kendisine 100 dolar ya kalacak ya da kalmayacak. Oradaki görüşmelerde sonuca gidemedik" şeklinde konuştu.
Geçen yıl Ekim ayında TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile birlikte acentelerle bir araya geldiklerini belirten Altungün, "Aynı düşüncelerimizi gündeme getirdik ve bu sorunun sadece Kuşadası'nda yaşanan bir sorun olmadığını, çıkacak bir yasayla en azından komisyonları da legalleştirerek esnaf arası rekabet yok edecek ortak fikre vardık. Şimdi limana 3. iskele yapılması isteniyor. 3. iskele ile birlikte balıkçı barınağının doldurulması isteniyor. Dün onlardan en üst yetkiliyle görüştüm. Görüşmeden önce
Bayındırlık Bakanlığına belediye olarak düşüncemizi ilettik. 1 ve 2 numaralı iskelelerin uzatılmasını istiyoruz. 3. iskelenin de olmasına evet diyoruz. Çünkü 3. iskelenin olması demek, süreç içerisinde bizim İzmir limanıyla pazarlığımızı arttırmak demek. Biz Bayındırlık Bakanlığı'na iskelelerle ilgili talepler için evet dedik, ama balıkçı barınağının doldurulmasına otopark taleplerine rağmen hayır dedik" diye konuştu.
Altungün, Kuşadası'na şu an yaklaşık 1 milyon 500 bin turist geldiğini hedeflerinin ise 3 milyon olduğunu kaydetti.