Yaşadığı tüm zorluklardan ve karşılaştığı tüm çaresizliklerden bir türlü kurtulmanın yolunu bulan Türk insanı, pratik zekası ve hayal gücü sayesinde her zaman ayakta kalmayı başarıyor. Mücadeleci ruhu, azmi ve inancı sayesinde Kurtuluş Savaşı'nda mavzerlerle dünyanın en modern ordularını bile kafa tutan Türk insanı şimdi de sanayilerde büyük şirketlere ve gelişen teknolojiye karşı ayakta durmanın savaşını veriyor. Aydınlı marangozlardan eski koltukçu ve antika koltuk tamircisi Süleyman Çıkrıkçı bunlardan biri.
Aydın'da yıllarca marangozluk yapan Süleyman Çıkrıkçı, 40 yıllık mesleğinden ekmek kazanamaz duruma gelince alternatif bir üretime başladı. 11 yaşında başladığı mesleğini değiştirmek istemeyen Süleyman Usta, diğer meslektaşlarının şaşkın bakışları arasında günlerce hesap edip çizim yaptıktan sonra yat yapmaya başladı. Amacının denize kıyısı olan Aydın'da yat üretimini teşvik etmek ve gençlere fikir vermek olduğunu belirten Süleyman Çıkrıkçı, “Aydın'da bir ilki gerçekleştirerek durgun giden işlerin açılmasını sağlamak istiyorum” dedi.
Çocukluğunun sanayide geçtiğini ve değişik nedenlerden dolayı ilkokulu 4. sınıftan terk etmek zorunda kaldığını belirten Süleyman Çıkrıkçı “41 yıldır marangozluk yapıyorum. Bir zamanlar çok kıymetli ve iyi para kazandıran bir mesleğimiz vardı. Globalleşme ve büyük firmaların seri üretimi nedeniyle el emeğinin değeri kalmadığı gibi, küçük esnaf ekmek kazanamaz oldu. 5 yıl önce sanayideki işsizlik nedeniyle dükkanımı kapatıp Marmaris'e gittim. Ve burada usta olarak değişik dükkanlarda çalıştım. Bu arada da sürekli olarak kendi dükkanımda kedi işimi nasıl yapabilirimin muhasebesini yaptım. Vakit buldukça gezdim. Ve yat üretenleri inceledim. İşin püf noktalarını öğrenerek tekrar memleketime geldim. Hemen çalışmalara başlayıp, açık deniz yolculuğuna dayanıklı Norveç tipi 9.5 metre uzunluğunda bir yat planı hazırladım. Mutfak, salon, yatak odası, bar ve kaptan köşküne kadar her şeyi planladığım yatı yapmaya başladım. Ekonomik sorunu aştığım takdirde kısa sürede yatı tamamlayarak Aydın sanayisinde ayrı bir iş kolu oluşturmak istiyorum” dedi.
Süleyman Ustanın çalışmalarını takdirle izlediklerini ve başaracağını inandıklarını belirten Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün ise ilkokul 4. sınıftan terk olmasına rağmen, yapılan işi bir mühendisin bile yapmasının kolay olmadığını söyledi. Türk insanının her zaman çaresizliklerden yeni çareler oluşturduğunu ifade eden Algün, yetkililerin de destek vermesi halinde Aydın'da yeni bir iş sahası oluşacağını savundu. (iha)