Özgür Suriye Ordusu milislerinin denetiminde olan Halep bölgesindeki Babel Hava Bölgesi ile Babel Hava Gümrük Kapısı’nda neler oluyor? Milliyet gazetesinden Namık Durukan, kapının arkasında yaşananları anlattı...

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı milislerle Esad rejimine bağlı ordu güçleri arasında büyük çatışmalara sahne olan Halep’te yaşananlar, Hatay’da yakından izleniyor. Halep’e açılan Cilvegözü Gümrük Kapısı tek taraflı olarak faaliyet gösterirken, kapıdan sadece transit geçiş yapan TIR’lar ile Suriye vatandaşlarının geçişlerine izin veriliyor. Suriye’de yoğun çatışmaların devam etmesi nedeniyle Türk vatandaşlarının geçişine izin verilmiyor. TIR sürücüleri ise imza karşılığı bu ülkeye girebiliyor.

‘ERDOĞAN’IN YANINDAN MI?’

Can güvenliği nedeniyle kapıdan geçişlere izin verilmezken, Milliyet ekibi olarak, sınır kapısına yakın bir güzergahı kullanarak Suriye’ye girdik. Babel Hava Bölgesi’ni kontrol altında tutan muhalif güçler, “Türkiye’den geldiğimizi” söyleyince bize kimlik sordu.

Foto muhabiri arkadaşım Bünyamin Aygün ile basın kartlarımızı verdiğimiz milisler ikna olmazken, TBMM çalışma kartını gösterdiğimizde ise, “Erdoğan’ın yanından mı?” sorusunu yöneltti. “Evet” anlamında başımızı sallayınca milislerin üzerlerindeki tedirginlik yerini tebessüme bıraktı.

Muhalif güçler, daha sonra bizi etrafında çok sayıda milisin çember oluşturduğu Haci diye hitap ettikleri liderin yanına götürdü. Haci de, “Tayyip Erdoğan’ın yanından mı geliyorsunuz?” diye sordu. Biz de Erdoğan adının burada kapıları açtığını fark edince “Evet” dedik.

Haci’nin yanımıza verdiği yüzü kapalı, adının sonradan Ebu Samha olduğunu öğrendiğimiz Özgür Suriye Ordusu mensubu genç, bize önce Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın karşısında bulunan Babel Hava Gümrük Kapısı’nı, ardından da bölgeyi gezdirdi. Haci kod adlı liderden aldığı talimat gereği sadece gösterilen yerlerin fotoğrafının çekilebileceğini söyleyen Samha, Özgür Suriye Ordusu milislerinin fotoğraflanmasını istemedi.

ESAD’IN GÖVDESİ DURUYOR

Yol boyunca kurşunlanmış ve ateşe verilmiş, tekerlekleri sökülmüş lüks otomobiller, yükleri ateşe verilmiş kamyonlar dikkati çekti. Çatışmaların en fazla yaşandığı yerlerin sınır kapısına yakın bölgeler olduğu da hemen anlaşıldı. 15 gün kadar önce sınır kapısında asılı duran Esad’ın, baş bölgesinin silindiği büyük boy bir portre fotoğraf dikkatimizden kaçmadı. Freeshop, restoran ve gümrük muhafaza birimleri talan edilmişti ve çok sayıda içki şişeleri kırılmıştı.

‘KAPIYI 3 GÜNDE ALDIK’

Bir Türkmenle evli olduğunu bu yüzden Türkleri çok sevdiğini anlatan El Samha, tankları RPG adlı roketlerle vurduklarını ve sınır kapısını almalarının sadece 3 gün sürdüğünü söyledi. “Esad’ın askerlerini ve tanklarını 3 günde püskürttük. Şimdilik burayı aldık ama Özgur Suriye Ordusu çok kısa süre içinde Şam’ı da ele geçirecek. Esad’ın sonu geçtiğimiz yıl direnen Libya diktatörü Kaddafi’den farksız olmayacak” diyen Samha’nın gözleri parladı.

10 TÜRK TIR’I YANMIŞ

Ateşe verilmiş Türk TIR’larının yanından geçerken Türkçe konuşan Ahmet Ersöz’le karşılaştık. Suriye topraklarında 15 gündür kaybolan 4 TIR’ını aradığını belirten Ersöz, Suriye ordusu tarafından 3 gün önce yakılan ve içinde bakır, sebze-meyve, rulman gibi malzemenin bulunduğu 10 TIR’ı bize göstererek, “Benim TIR’larım da belki böyle yakıldı. Araçlarımı bulmamda devlet bana yardım etmeli” dedi. Araya giren Ebu Samha ise, “Bu TIR’lar Esad’ın askerlerince kilometrelerce öteden yapılan tank ve top atışı ile yandı” diye konuştu.

MOTORİZE BİRLİKLER

Bölgeyi dolaşırken yüzleri siyah bezle sarılı, çok sayıda motosikletli silahlı muhaliflerin devriye gezdiğini gördük. Köşe başlarında ise otomatik silahlara sahip keskin nişancı milisler nöbet tutuyordu.

Silahlı milislere fotoğraf çekme isteğimizi yeniden iletmek için Ebu Samha’dan bizi yeniden Haci’ya götürmesini istedik. Gittiğimiz seyyar karargâhta, yaklaşık 60 kadar silahlı milisin son model telsizlerle haberleşmeleri dikkati çekti.

Elindeki kaleşnikofu bir kenara bırakan Samha, Beşar Esad’ın portresinin bulunduğu tişörtü yırtarak ayaklarının altında çiğneyip bize poz verdi.

TÜRKÇE KONUŞAN MİLİS

Adının Muhammet olduğunu söyleyen uzun sakallı milisin fotoğrafını çekerken birden namlular üzerimize çevrildi.

Bunun üzerine, “Kötü niyetimizin olmadığını, isterlerse fotoğrafı silebileceğimizi” söyledim. Grubun arasında öne çıkan ve çok iyi Türkçe konuşan, yüzü maskeli bir milis, “Size fotoğraf çekmemenizi söylemiştik, canınıza mı susadınız? Çabuk silin fotoğrafları” dedi. Milisin gözetiminde Bünyamin çektiği fotoğrafları tek tek sildi.

CİHAD İÇİN SURİYE’DELER

Esad rejimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu içinde çok sayıda radikal dinci gruplar yer aldığını, bu milislerin arasında Türk, Mısır, Libya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden cihad yapmaya gelen silahlı güçlerin Halep bölgesinde savaştığını öğrendik.

SURİYE ASKERLERİ ÇEMBERDE

Babel Hava Bölgesi’nden Halep’e uzanan 40 kilometrelik mesafede Özgür Suriye Ordusu ile Esad’ın ordusunun yakın mesafeden çatıştığı kaydedildi. Babel Hava Bölgesi’nden 2 kilometre ötede tank ve top desteğindeki bir grup Esad ordusuna bağlı birliğin sıkıştığı bilgisi gelirken, bu birliğin destek için Halep’teki ordudan yardım istediği, ancak Özgür Suriye Ordusu milislerinin 20 kilometrelik bir alanda kontrolü ele geçirmesi nedeniyle beklenen desteğin ulaşmadığı öğrenildi.

Muhaliflerin denetimine geçen sınır kapılarının geri alınması için Suriye Ordusu tarafından Halep ve çevresinde kapsamlı bir harekât hazırlığı yapıldığı belirtiliyor.