Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nda (KOAH) erken tanının büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Polatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH'ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu ifade etti.

KOAH'ın, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması sonucu geliştiğini ifade eden Polatlı, Türk Toraks Derneğinin de katıldığı, 13 Avrupa ülkesindeki hastanelere yatan yaklaşık 15 bin KOAH hastasının değerlendirildiği denetim çalışmasının sonuçlarının hastalığın boyutlarını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Polatlı, şu bilgileri verdi:

''KOAH ölüm nedenleri arasında dünyada dördüncü, Türkiye'de üçüncü. Bunun dışında KOAH, kalp damar hastaları, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlarda hastalıklarının şiddetini, hastaneye yatma sıklığını ve ölüm riskini artırıyor.

KOAH'lı hastalarda kalp damar hastalığı birlikteliği yüzde 20-30'lara ulaşıyor. Türkiye'de 41 merkezde yaptığımız bir çalışmada ise KOAH ile kalp damar hastalığı birlikteliği yüzde 33'ü buldu.''

-Nefes ölçümü testi ile teşhis mümkün-

Nefes ölçüm testiyle KOAH teşhisinin yapılabildiğini dile getiren Polatlı, uygun ilaçlarla tedavinin, yaşam kalitesini artırıp, hastaneye yatma sıklığını azalttığını anlattı.

Polatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiş. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor.

Sağlıklı bir nefes için, sağlıklı akciğerlerin olması gerekir. Çünkü akciğerlerin hasta olması yalnızca nefes alıp vermeyi değil, aynı zamanda vücudun birçok organında fonksiyon bozukluğuna neden olur.''

Hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemine dikkati çeken Polatlı, şöyle devam etti:

''40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan meslek icabı ya da sosyal ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, bir göğüs hastalıkları hekimine başvurulmalı. Nefes ölçüm testi yaptırılmalı. Bu hastalıkta da erken tanı hayat kurtarır.''