Engin Günaydın"ın senaryosunu yazdığı ve Binnur Kaya ile başrolü paylaştığı “Vavien” bugün vizyonda... Film, evliliğinde sorunlar yaşayan mutsuz bir Anadolu erkeğinin 40 yaş bunalımlarını komik ve gerilimli bir dille perdeye yansıtıyor. Günaydın"la filmi, oyunculuğu ve ilişkilere bakışını konuştuk.

*“Vavien”in hikâyesi de sana ait, başrolde de sen varsın. Yazma fikri ilk ne zaman oluştu?

- Uzun süredir vardı. Aslında ben konservatuvarı bitirdikten sonra galiba oyuncu olamayacağım gibi bir düşünce oluştu. Çünkü eserler çok yabancıydı, Kendi insanlarımızla ilgili bir şeyler yazayım diye başladım önce, sonra o projeleri yapamayınca oyunculuk yapmaya karar verdim.

*Celal karakteri seninle ne kadar örtüşüyor?

- Aslında biraz örtüşüyor. Yazdığım bütün karakterler kendimle alakalı, zihnimin farklı bölgeleri... Kadın bölgesi Sevilay"da ortaya çıkıyor, daha salak bölgesi Celal"de ortaya çıkyor. Bilge tarafı Settar abinin oynadığı rolde ortaya çıkıyor.

BEN DE GELGİT AKILLIYIMDIR

*Vavien ne demek?

- Vavien normal hayatta çok kullandığımız bir sistem. Hani koridorlarda lambayı yakarsınız, koridor bitince de kapatırsınız. Yatak odasında da vardır, girdiğiniz zaman ışığı yakarsınız, yattıktan sonra başka bir düğmeyle kapatırsınız. O da bir vaviendir.

*Cemal ve Sevilay arasında da akım bir gidiyor bir geliyor gibi...

- Evet, aynen öyle. Anadolu"da gelgit akıllı adam derler mesela.

*Sana da olur muydu hiç?

- Çok olur. Hem de severim bu durumu. ınsanların gelgit akıllarından utandıkları için kendilerini çok doğru ifade edemediklerini düşünüyorum. ınsan aslında gelgit akıllıdır, zihni biraz vavieni anımsatır.

*“Celal biraz benden bir şeyler barındırıyor” dedin. Bunu biraz açar mısın?

- Erkeklerin bir 40"lı yaş dünyası var ve çok da tehlikeli bir dönem aslında. Erkek 40 yaşında hayatının en büyük ataklarını yapmak ister. Hayatının nasıl devam edeceği o ataklar sonrasında şekillenir. Ya aynı kalır ya da değişir ve öyle gider. Celal de işte o 40 yaş bunalımını yaşıyor.

*Burhan Altıntop karakterinin üzerine yapışmasından korktun mu hiç?

- Bu hep söylenir. “Bir Demet Tiyatro”da Zabıta ırfan, “Aşkım Aşkım”da Tarık rolü için de söylendi. “Zaga” ve “Avrupa Yakası”nda da aynı durum oldu. Ama hayat ilerliyor, insanlar geriye dönüp bakmıyor.

*Celal ve Burhan arasında bir karşılaştırma yaptın mı hiç?

- Burhan gösteri adamı, çok mutlu bir adam. Beşinci kattan atsanız ölmez, çizgi film karakteri gibi. Celal ise hayatın izlerini taşıyan gerçek bir karakter.

İLİŞKİDEN KAÇIYORUM

*Röportajlarında ilişki adamı olmadığını söylüyordun. Filmde evli ama mutsuz bir adamı oynuyorsun. Fikirlerinde bir değişiklik oldu mu bu süreçte?

- Aslında dört kez çok önemli ilişkiler yaşadım. Belki de bir ilişki yorgunluğu yaşıyorum. ılişkide rahatsız olduğum konu kendi kimliğimde yaşayamamak. ılişki beni bir şekilde ilişki adamı kimliğine sokuyor.

*Ne sakıncası var ilişki adamı olmanın?

- Her toplantıdan sonra sevgilini aramak, her şeyden haberdar etmek hoşuma gitmiyor. Kendi kimliğimden uzaklaştığımı düşünüyorum. Bir de tüm ilişkilerim birbirine benzedi, hepsinin başı ve sonu aynıydı. Tekrar aynı serüveni yaşamak istemiyorum.

*Şimdi böyle diyorsun ama o meşhur 40 yaş sendromundan sonra tamamen değişebilirsin de...

- Hiç belli olmaz tabii. Düşüncelerim değişebilir.


TÜRK ERKEĞİ MUTSUZ

*“Vavien” pek çok noktada kadınları kızdıracak bir film olmuş. Ben filmi izlerken iyi ki etrafta yoktun. Engin"i bir ele geçirirsem göstereceğim gününü diye düşünmedim değil.

- Aslında Türkiye"de erkeklerinde durumu iyi değil. Bizimki Avrupa"nın en mutsuz ülkesi seçilmiş zaten.

*Özellikle evlilikler mutsuz aslında. Filmde bunu da vurguluyorsun...

- Anadolu"da flört yok, biraz da ondan kaynaklanıyor. Yani aileler karar veriyor evliliklere ve sonrasında anlıyorlar ki birbirlerine uygun değiller. Ya hayat sıkıntıyla geçecek ya da her şeyi kabul edecek. Bu tarz mutsuzluğun izleri çok var filmde.

Vavien gecesi

Senaryosunu Engin Günaydın"ın yazdığı, Taylan Biraderler"in yönettiği “Vavien” filminin galası önceki akşam İstinye Park"ta yapıldı.

Filmde “Avrupa

Yakası”ndaki rol arkadaşı Binnur Kaya ile başrolü paylaşan Engin Günaydın, galada dağınık saçlarıyla dikkat çekti. Ünlü oyuncu, bu detayın sorulması üzerine “Her zamanki halim... Ben tarak kullanmam, saçlarıma ellerimle şekil veririm” dedi. / kelebek