Tutuklu gazetecilere, mahkum olmamış gazetecilere bir Adalet Bakanının terörist suçlamasını yapmasını demokrasi ile hukukun üstünlüğü ile bağdaştıramıyorum. Bunu söyleyen bir Adalet Bakanı, yargılama süreci bitmediği halde bunu söyleyen bir Adalet Bakanı ise o koltukta oturmaması lazım. 

O koltuktan ayrılır, suçlayan tarafın savcısı konumuna gelir ya savcılık görevini yapar ya masumun tarafına geçer avukatlık görevini üstlenir.''

Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın CHP-İş Bankası ilişkileriyle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''Cahilliğinden, o kadar cahil. Ne yapabiliriz, ölen bir kişinin vasiyetini değiştirme şansımız var mı?'' dedi.
ntvmsnbc
Güncelleme: 01:03 TSİ 09 Aralık. 2011 Cuma
ANKARA - Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde söz alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, hükümete ve yargıya yönelik eleştirilerine, Adalet Bakanı Sadullah Ergin yine bütçe görüşmelerinde yanıt verdi.

Ergin, HSYK’nın, Pazar günkü İzmir mitinginde 'militan yargı' ifadesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun özür dilemesi gerektiği yönündeki açıklamasını bir kez daha tekrarladı.

"Özür dilemek sizi küçültmez, büyütür. Ama siz bundan kaçtınız" diyen Ergin, 'militan yargı' ifadesine, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın YARSAV Başkanı olduğu dönemde Yargıtay ve Danıştay’a YARSAV’dan 21 üyenin gittiği hatırlatarak, "O zaman onlar da mı militan?" sözleriyle yanıt verdi.

Bakan Ergin, Kılıçdaroğlu'nun yeni seçilen 160 Yargıtay üyesine 'militan' dediğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu'nun buna gerekçe olarak da yeni üyelerin boş oy kullandıklarını ve bunun da yargıyı militanlaştırdığını söylediğini ifade eden Ergin, ''Onların kendisinden özür dilemesini beklediğini söyledi'' dedi.

ÖRNEKLER VERDİ
Yargıtay 250 üyeli iken Yargıtay'da boş oy kullanma geleneği olduğunu belirten Ergin, 2000-2010 yılları arasında Yargıtay'da boş oy kullanılan seçimlerden örnekler verdi.

''1. Ceza Dairesi Başkanı Ceylani Tuğrul'un seçiminde 60-62-68 oy boş. 8. Hukuk Dairesi Başkanı Fahri Yıldız'ın seçiminde 81-74-73 oy boş. Bu şu anlama mı geliyor Sayın Kılıçdaroğlu; Hasan Gerçeker başkanlığındaki 250 üyeli Yargıtay döneminde de militan mıydı acaba Yargıtay üyeleri?

Tamamı 1. sınıf hakim ve savcılar arasından seçilen, bir çoğu ağır ceza mahkemesi başkanı, Yargıtay başsavcısı, ticaret mahkemesi başkanı olan 160 Yargıtay üyesine 'militan' şeklinde hitap ederek, açıkça hakaret ve iftira ettiniz. CHP Genel Başkanı olmak, size bu şekilde iftira ve hakaret etme hakkı vermez. Bu 160 üyenin hiç bir tanesi AK Parti döneminde mesleğe alınmış değildir. Önce konuşup düşünenlerden oldunuz.

YARSAV'DAN ÜYE
Yanınızda oturan Grup başkanvekiline sorunuz. HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'a seçtiği üyeler içerisinde, YARSAV dönem Başkanı Sayın Emine Ülker Tarhan'ın 7 kişilik yönetim kurulundan 2 yönetim kurulu üyesi Yargıtay ve Danıştay'a üye seçilmiştir. Ayrıca 19 YARSAV üyesi seçilmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu, bu 21 kişi de bu militanların içerisine giriyor mu? Sayın Grup Başkanvekilinize sorun; niçin militanları yanıbaşınızda istihdam ettiniz, YARSAV'a üye yaptınız?

Çok büyük bir gaf işlediniz, özür dilemek sizi küçültmez büyütür ama siz bundan da kaçtınız. Uzun, meşakkatli ve onurlu bir meslek yaşamından sonra bileğinin hakkı ile yüksek mahkemelere üye olmuş ve fedakarca iş yükünü eritmek için gece gündüz demeden çalışan yüksek yargıçlara yaptığınız iftiradan dönünüz ve özür dileyiniz.

Yargıtay'a yılda 650 bin dosya geliyor. Önceki yıldan devreden 650 bin dosya ile her yıl 1 milyon 300 bin dosya var Yargıtay'da. Yılık çıkan iş sayısı 550 bin. Her yıl 100 bin yeni dosya yükün üzerine geliyor idi. Gelen dosyalar 6 ay, kapakları ve poşetleri bile açılamadan bekletiliyor ve ön incelemesi yapılamıyordu. Alınan tedbirlerle beraber, dosyalar aynı gün kayda geçiyor ve derhal ön incelemesi yapılıyor. 100 bin dosya 15 gün içinde kayıt altına alındı.''

"BU MEMLEKETTE BİTEN ŞEY..."
Ergin, ''Sizin gözünüzde biten yargı bugün ayağa kalkıyor. Bu memlekette biten şey yargı değil, bekleyen dosya yığınlarıdır, yargıda vesayet sistemidir, üstünlerin hukuku anlayışıdır. Şapkadan tavşan çıkarma hadisesidir, yüzde 47 oy almış parti hakkındaki kapatma kararıdır'' dedi.