İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, ilk tahliye talebinde bulunan Semih Tufan Günaltay oldu. Daha sonra Danıştay saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması olaylarına ilişkin sanıklar tahliye talebinde bulundu. İnternet andıcı davasının muvazzaf ve emekli subayları olan tutuklu sanıklarının da yeni yasal düzenleme ile ilgili olarak tahliye talebinde bulunmasının ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi.

Sanıklar, yeni yasal düzenleme gereği tahliyelerine karar verilmesini isterken aksi halde uygun görülecek herhangi bir adli kontrol sistemi uygulanmasını talep etti. Şu ana kadar 15 tutuklu sanık, yeni yasadan faydalanmak için talepte bulundu.

SONER YALÇIN VE BARIŞ TERKOĞLU DA TAHLİYE İSTEDİ

Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın, bugün yürürlüğe giren 6352 sayılı yasa kapsamında adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliye edilmesi talep edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Yalçın, Terkoğlu ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, davanın görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sundu.

Dilekçede, CMK'nın 109. maddesinin, bu sabah yürürlüğe giren 6352 Sayılı Kanun'un 98. maddesiyle değiştirildiği hatırlatılarak, değişiklikle adli kontrol tedbirinin 3 yıllık üst sınırının kaldırıldığı ve adli kontrol tedbirinin artık tutuklamanın alternatifi sayıldığı ifade edildi.

''Yasa koyucu, tutuklanmayı suçun niteliği ve önemine bakmaksızın geçici bir tedbir olarak saymakta ve tutuksuz yargılama yöntemini benimsemektedir'' ifadesi kullanılan dilekçede, söz konusu yasal değişikliğin, yasa koyucunun iradesinin açıkça özgürlük hakkının en geniş şekilde yorumlanmasından yana olduğunu gösterdiği vurgulandı.

Tutuklamanın artık son çare olarak görülmesi gerektiği savunulan dilekçede, daha önce çıkarılan elektronik kelepçe düzenlemesi ve adli kontrol sistemiyle yaptırımın infazının sağlanabileceği de dile getirildi.

''Katalog suç olsa da..''

Kanunda yapılan yeni değişiklikle, ''100. maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir'' denildiği hatırlatılan dilekçede, bu maddeyle, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgulara karşın adli kontrol hükümlerinin uygulanabileceğinin ve suçun katalog suç olmasına rağmen adli kontrol uygulanmasına engel olmayacağının anlaşıldığı anlatıldı.

Dilekçede, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın öncelikle tahliyesine, mahkemenin aksi kanaatte olması durumunda ise 6352 sayılı kanun kapsamında değiştirilen CMK'nın 109. maddesine göre serbest bırakılmasına karar verilmesi talep edildi.

Bu arada, avukat Ersöz, KCK davasına bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de bir dilekçe sunarak, bu dava kapsamında tutuklu yargılanan gazeteci Çağdaş Ulus'un da CMK'nın değişikliğe uğrayan aynı maddesi kapsamında, adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliye edilmesini istedi.

İLKER BAŞBUĞ DA DİLEKÇE VERDİ

''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı kanun kapsamında tahliyesini talep etti. CİHAN - AA