Başbakan doğruladı "Erdoğan, önce "milli görüş gömleğini çıkardım" demiş, sonra "siyasete girerken farklı, siyasetten sonra farklı bir yaşam tarzı mı uygulayacağım halkımı mı aldatacağım. Dün neysem bugün de oyum, değişemem, değişmedim" diyerek, adeta o güne kadar yaptığı takiyeyi doğrulamıştır. Bu söylem davalı parti genel başkanının partisinin iktidar olduğu süreçte, laik devlet ilkesine aykırı eylemlerin fikri kaynaklarını ve bu anlamda milli görüş çizgisinde olduğunun göstergesidir.

Tuna"yı korudular AKP"li Hüsnü Tuna hakkında açılan soruşturmada (Türban kamuda da serbest olmalı dediği için) ihraç kararı verilmesi gerekirken, uyarma ile yetinildi. Partinin bazı uygulamalarını eleştiren Turhan Çömez ihraç edilmiştir.

Milli görüşe dönüldü Davalı parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinden güçlenerek çıkınca kendini siyasal rejimin gözünde meşrulaştıracak iç ve dış ittifaklara (AB dahil) sırt çevirmiş ideolojik aslında MNP, MSP, RP, FP"nin ideolojik omurgasını oluşturan ve bu partilerle birlikte laik rejim karşıtlığı tescillenen "milli görüş" diye adlandırdıkları siyasal çizgisinde yoğunlaşmıştır.

Samimiyetsizler 22 Temmuz seçimlerinden sonra bu ittifaklara ihtiyacı kalmadığını düşünen ve devleti bir ılımlı İslam cumhuriyetine dönüştürme yolunda temel anayasal değişikliklere hız veren davalı partinin birden bire AB"ye yakınlaşması ve AB hukukundan medet umması ironi olduğu kadar laik Avrupa söylemindeki samimiyetsizliğin de bir göstergesidir.

İçki sorunu değil AKP"li belediyelerin söz birliği etmişçesine kent merkezlerindeki alkollü içki satan yerleri baskılayıp, ruhsatlarını yenilememeleri, şehir dışına ücra köşelere, "halk böyle istiyor" diye yasaklamaları Türkiye gerçeğidir. Bu uygulama yurt sathındadır. Bu konu aslında bir içki sorunu değildir. Dinin alkollü içkiyi yasaklamasını bahane ederek ve kutsal din duygularını sömürerek, toplumu nasıl dönüştüreceklerini ve bu konudaki hoşgörüsüzlüklerini sivil barışı, anayasal düzeni ve demokrasiyi tehlikeye soktuklarının bir göstergesidir.

Yargıya saldırdılar Hukuki bir savunma yapılması yerine yargıyı saldırıyı esas alan bir yöntem izlenmiş bu şekilde Yargıtay"a ve anayasal sisteme ağır eleştirilerde bulunulmuştur. İktidar partisine kapatma davası açılamayacağı savunması hukuki temele dayanmamaktadır.

İdare kanıt vermedi Davalı parti üyelerinin, laikliğe aykırı eylemler konusunda SPY"ye göre idari mercilerin savcılıklara başvurması bu delilleri de Adalet Bakanlığı"nın belgeleriyle Başsavcılığımıza bildirmesi gereklidir. Yasanın bu hükmüne rağmen iddianameye eklenen yüzlerce kanıttan hiçbiri bu kanaldan intikal ettirilmemiştir."