Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ve TARIM SİGORTALARI HAVUZU (TARSİM) yöneticileri ile düzenlenen toplantıyla Aydın Ziraat Odaları Başkanları tarafından kendisine iletilen sorunları ir rapor halinde TARSİM Başkanı Ramazan Kadak’a ileten Milletvekili Mehmet Erdem, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Toplantıda TARSİM’in bugüne kadarki süreçte geldiği durum değerlendirildi ve Tarım Sigortaları’nda yaşanan sorunların ele alındı. Tarımın en önemli merkezlerinden biri olan Aydınımızda Ziraat Odası Başkanları tarafından bize iletilen sıkıntıları bir rapor haline getirerek TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ramazan Kadak’a ilettik” dedi.
“BOZULAN PAMUK EKİM ALANLARI VE AYDIN İNCİRİ TARSİM KAPSAMINA ALINSIN”
Aydın’da çiftçinin pamuktan, incire kadar pek çok üründe sigorta sorunu yaşadığını ve bu sorunların yeni bir düzenlemem ile çözülmesi gerektiğini belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Yaptığımız toplantıda; Pamukta ekim zamanı yağan yağmurlar nedeniyle bozulan ekim alanlarını TARSİM kapsamına alınması gerektiğini belirttik. Baraj çevresinde bulunan ve “set içi” diye tabir edilen alanlar barajdan su salındığı zaman su altında kalıyor ve bu araziler ekilemez hale geliyor. Baraj kaynaklı zararlar TARSİM kapsamına olmadığı için bu arazilerin sigorta kapsamına alınmasını yada DSİ ve TARSİM arasında yapılacak bir protokolle çiftçinin korunması gerektiğine savunduk. Ürünlerde çeşitli sebeplerle oluşan kalite ve verim düşüklükleri TARSİM sigorta riskleri kapsamına alınmasını talep ettik. İncir, Pamuk gibi ürünlerde kalite kaybı fiyatı aşırı düşürdüğünden Dünyanın en kaliteli incirini üreten Aydın’da incirin “özel sigorta” kapsamına alınmasını istedik. Yine çilek üreticilerinin aşırı rüzgar, fırtına, yağmur nedeniyle karşılaştıkları ürün kaybı ve örtülerde meydana gelen zararlar sigorta kapsamına alınmasını talep ettik. Mevcut uygulamaya göre sigortanın geçerli olmaya başladığı tarih poliçe imza tarihinden itibaren minimum 10 gün sonradır bu süre çiftçilerimizce uzun bulunmaktadır. Pamuk Sigortasında sigorta bitiş tarihi 28 Ekim yerine kasım sonuna çekilmelidir. Kasım Ayında ekilen buğday için sonraki yıla ait ÇKS belgesi istenmektedir oysa ekim yapılan yılın ÇKS belgesine göre işlem yapılması gerektiğini düşündüğümüzü belirttik” diyerek çiftçilerin sigorta konusundaki sorunlarını ilgililere aktardığını belirtti.
“İNCİR VE PAMUK İLE İLGİLİ SİGORTA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR”
TBMM Tarım-Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in soru ve önerilerine cevap veren TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, Pamuk,İncir ve diğer ürünlerde verim düşüklüğünü poliçe kapsamına almakla alakalı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek gelecekteki hedeflerinin bahsi geçen sorunları büyük oranda ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png