Türkiye'de ilk defa "Engelli Stratejik Planı" hazırlamak üzere yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin doğal afetler sırasında yapması gerekenler, öncesinde alınacak önlemler ve uygulanacak eğitim programının oluşturulması için proje hazırlıklarına başladı.

Deprem, yangın gibi afetler sırasında yapılması gerekenlere yönelik eğitimlerin genellikle fiziksel engeli olmayanlara yönelik hazırlandığını düşünen İzmir Kent Konseyi Engeli Meclisi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışma başlattı. İlk uygulama İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Doğal Afet ve Deprem Eğitim Merkezi'nde yapıldı. Deprem simülatöründe canlandırılan yapay sarsıntılarla engellilerin deprem anında yapması gerekenler, başlangıç anındaki yangınlara müdahale teknikleri gibi eğitimler itfaiye çalışanları tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.

Eğitimde deprem ve yangın anında engellilerin yaşamsal olarak nelere dikkat etmesi ve nasıl önlem almaları gerektiği konusunda tespitler ve görüşler ele alındı. Bir sonraki aşamada ise engelli temsilcileri gözetiminde, her engel grubunda bulunan engellilere ayrı ayrı eğitimler verilecek. Bir yıl içinde her engel grubundaki engellilerin 2 kez eğitim almaları hedefleniyor.

Projede yer alan Engelsizmir Kongresi Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, Türkiye'nin engellilere yönelik birçok konuda gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye'de hiçbir kentin engellilere yönelik stratejik planı yok. İzmir olarak bu konuda bir ilk olacağız. Biz burada engellilere yönelik yapılmamış birçok şeyin yapılabilirliğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Önümüzdeki 6 ay içinde İzmir olarak engellilere yönelik bir stratejik plan yaparsak herkesin elinde neyi, ne zaman yapacağı ve bunun bütçesinin ne olacağı yönünde bir rehber olacak. Bu bir ön çalışma. Bu afet çalışmasıyla eksiklerimizi, yapılması gerekenleri değerlendirip doğal afetlerde engellerin kendilerini nasıl koruyacaklarına ilişkin bir rehber hazırlanacak." diye konuştu.