Aydın Jandarma 1. Eğitim Taburu’nda gün boyu süren eğitimde engellilere temel askerlik bilgileri verildi.
Törende konuşma yapan Jandarma Albay Hakan Genç, askerlik mükellefiyetinin, asker-millet kavramının dünyadaki yegane örneğini teşkil eden Türk ulusu için bir onur vesilesi olduğunu belirterek, kutsal askerlik görevini yerine getiren her bireyin bunun haklı gururunu ömür boyu taşıma mutluluğuna sahip olduğunu söyledi.
Askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların bir kısmının bu hak ve ödevini sembolik olarak yerine getirdiğini ifade eden Jandarma Albay Hakan Genç kendisinin de görme engelli bir kız çocuğu babası olduğunu belirtirken; “Engelli bir insanın hayatın akışı içerisindeki bireysel ve toplumsal zorluklarını, sorunlarını ailece çok iyi bilmekteyiz. Anayasamızda, kanunlarımızda yer alan engelli vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin sosyal devlet olma anlayışı ile onlara etkin bir şekilde yansıtılması, kullandırılması son derece önemlidir. Onlar her şeyi başarabilecek azim ve kabiliyettedirler. Yeter ki onlara şans verilsin, sahiplenilsin. İşte bugün buradaki askerlerimiz, kendilerine sunulan imkan ve şansla, yüreklerindeki insan, vatan ve millet sevgisiyle bizlerle beraber oldular. Büyük bir coşku, heyecan, onur ve gururla askerlik hizmetlerini temsili olarak tamamladılar ve bizler yeterliliklerini ispatladılar. Bu onuru, şerefi ve haklı gururu yaşam boyu yüreklerinin derinliklerinde hissedecek ve yaşayacaklardır.''diye konuştu.
Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkan Sevgi Dinçer ise 10 yıldır gerçekleştirilen temsili askerlik törenlerinin, engellilerin morallerini yükselttiğini kaydetti.
Temsili askerlik törenine katılan askerler adına konuşma yapan Yunus Ebeperi ise temsili askerlik imkanı tanıyan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür ederek, ''Bugün bir hayalimizi gerçekleştirdik. Bugün bizlerin ömründe ayrı bir sayfa açıldı. Bugün burada yapılan askerlik uygulaması ile mevcut özür durumları nedeniyle askerlik yapamayan, ancak yapma özlemini çeken arkadaşlarımı ve beni onurlandırdınız'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Aydın Vali Yardımcısı Zeki Koçberber, Aydın Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, temsili askerlik yapan 60 engelliye terhis belgelerini verdi.