Aydın’da engelli velilerine yönelik ‘Depresyon ve Stresle Baş etme Yöntemleri’ konulu seminer düzenlendi. Seminere engelli velileri yoğun ilgi gösterirken, seminere konuşmacı olarak katılan Psikolog Giray Tarhan, katılımcılara stres ve depresyonla ilgili bilgiler verdi.
Aydın merkezde orta ve ağır düzey zihinsel engellilere hizmet veren tek resmi okul olan Hacı Hüseyin Arslan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda “Depresyon ve Stresle Baş etme Yöntemleri” konusunda aile eğitimi semineri düzenlendi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Aydın Devlet Hastanesi’nde psikolog olarak hizmet veren Giray Tarhan stresin insanların yaşantısını etkileyen önemli bir sorun olduğunu söyledi. Stresin yakın ve uzak dönemde bir çok fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden Tarhan, “Stres genel olarak “Günlük yaşamda kişinin üzerinde baskı yapan etmenlerin bileşkesi” olarak tanımlanabilir. Stresle başa çıkmada kişilerin uygulamaya çalıştığı bazı uygun olmayan başa çıkma yöntemleri, alkol ve madde kullanımı, Saldırganlık, kaçma davranışları, içe kapanma, intihar, kendini aldatmaya yönelik savunmalar olarak tanımlanabilir. Ancak bu yöntemler kişilerde stres faktörlerinin giderilmesi bir yana kişiye daha fazla zarar verebilecek etkilere neden olabiliyor. stresle başa çıkma yöntemleri arasında; Nefes egzersizleri, düzenli spor yapma ve dengeli beslenme gibi bedene yönelik yöntemler; genellemeler yapmak ve sürekli kanıt aramaktan kaçınmak, stresle ilgili faktörleri “tehdit edici” uyaranlar olarak algılamaktan vazgeçmek, duygularını paylaşabilmeyi öğrenmek gibi düşünceye yönelik yöntemler; zamanı planlamak, iletişim, atılgan davranış ve problem çözme becerilerini geliştirmek gibi duruma yönelik yöntemler sayılabilir” dedi.