Aydın Hacı Hüseyin Arslan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi öğrencileri eğitimlerin yanında üretim de yapıyor. Fabrika gibi çalışan okulda öğrenciler iş eğitimi atölyelerinde mum ve galoş üretimi ile ahşap boyama ve alçı dökümü yaparak hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de becerilerini arttırıyorlar.

Okul olarak Aydın ve çevresindeki 65 engelli öğrenciye hizmet verdiklerini belirten Hacı Hüseyin Arslan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Ural, Okulumuzun İş Eğitim Merkezi bölümünde zorunlu öğrenim çağı dışında kalan ve genel eğitim programlarından yararlanamayacak durumda olan özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin; temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını sağlamak ve iş ve mesleğe yönelik beceriler kazandırmak amacıyla farklı konu ve sürelerde meslek kursları düzenlenmekte olduğunu, bir çok kurumun galoş ihtiyacının okul öğrencilerinin üretiminden karşılandığını söyledi. Okul olarak kar amacı gütmediklerini ve üretimden elde edilen gelirin Okul Aile Birliği"ne bağışlanarak yine okulun ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanıldığını belirtti.

Okul Müdürü Mustafa Ural, “Amacımız özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri, eğitim ihtiyaçları, yeterlilikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kuran, iş birliği içinde çalışabilen kişiler olarak yetiştirmektir.

İş Eğitimi atölyelerinde yapılan çalışmalar öğrencilerin genel performansları ve fiziksel durumları göz önünde bulundurulmakta olup öğrencilere seviyelerinin üstünde bilgiler vermek yerine iş yaşamına uyum sağlayabilecekleri davranışlar kazandırılmaktadır.

Ayrıca öğrenciler yapamadıkları işlerde kendilerine güvenlerini kaybedeceklerinden seçilen iş belli aşamalara ayrılarak plânlanmakta ve bu planlanan aşamalara göre yapılmaktadır” dedi.

Her insan gibi zihinsel engelli bireylerin de başarılı olma, kendine güven duyma, başkaları tarafından onaylanma ve beğenilme güdülerinin doyurulmasının çok önemli olduğunu belirten Ural, buna yönelik olarak öğrencilerin bu derste yaptıkları çalışmalar sergilediklerini, öğrencileri birer usta gibi yetiştirmek değil bilgi ve yeteneklerini geliştirerek onları hayata hazırlamayı esas aldıklarını, bunun için öğrencilerin seviyelerine uygun olarak atölyelerde iş öncesinde, iş sırasında ve iş sonrasında yapacağı davranışlar kazandırılmaya çalışıldığını ifade etti.