Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji Borsası”na yönelik strateji belgesini önümüzdeki ay açıklayacaklarını söyledi. Ankara’daki enerji kadroları bu konuda çalışmalarını hızlandırırken, borsanın bağımsız tüzel kişilik olarak oluşturulması ve kamunun hissedar olması ağırlık kazanan model olarak öne çıktı. Hürriyet'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) enerji borsasına yönelik toplantılarını hızlandırırken, özel sektörün de görüşleri alınıyor.

Enerji borsası ayrı olacak

18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ICCI’da düzenlenen TÜSİAD ve Enerji Bakanlığı “Enerji Borsası” özel oturumunda bu konuya yönelik görüşler ortaya konuldu. Sektörle ilgili gelişmeleri değerlendiren EPDK Grup Başkanı İbrahim Etem Erten, şunları söyledi: “Enerji borsasının adı belli; Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ). Tabiiki İMKB çok yetkin, dolayısıyla işin içerisinde olmasını tercih ediyoruz. Ancak EPİAŞ, ayrı bir tüzel kişilik olacak.”

İMKB hissedar olabilir

Epiaş'ın kamu hissesinin de olacağını kaydeden Erten, İMKB’nin bir hissedar olmasının söz konusu olabileceğini sözlerine ekledi. EPİAŞ’ın TEİAŞ’ın uzmanlığına da ihtiyacı olacağını vurgulayan Erten, “TEİAŞ ve BOTAŞ’ın da yapının içinde olması faydalı olacak” diye konuştu.

3-4 yıl sonrasının fiyatlarını görebileceğiz

Enerjisa Toptan Satış Şirketi Ticaret Direktörü Gürkan Cankurt, serbest piyasa yapısına ulaşmak için referans fiyatın oluşmasının önemine dikkat çekerek, kurulacak borsayla birlikte ürettiği enerjiyi satma endişesi duyan yatırımcının önünü daha rahat görebileceğini belirtti. Cankurt, şöyle konuştu: “Borsa, şu anda sıcak bir konu. Orta ve uzun vadeli planlama için borsaya ihtiyaç var. Üretimde ilerisini hep kendi oluşturduğumuz modellerle takip ediyoruz. Bir borsa olsa 3-4 yıl sonrasına yönelik fiyatları görebileceğiz ve yatırımcılar daha sağlıklı kararlar alabilecek. Dağıtım şirketlerinin alacağı enerjiye yönelik de uzun vadeli bir fiyat endeksi gerekiyor. Sağlıklı bir enerji borsası, üretim özelleştirmelerine yatırımcı ilgisini de arttırır.”

Babacan sinyali vermişti

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, “Bir ürün borsası, elektrik ve enerji piyasası ve altın borsası kurma hazırlığımız var. İMKB ve VOBAŞ’la beraber bu beş kolu nasıl dizayn edebiliriz? 2023 yılında İstanbul’u en büyük 10 finans merkezinden biri haline getirmek için bu teknik ekip çalışıyor” demişti.

Fantazi değil ihtiyaç

Enerji borsasının bir fantezi değil, bir ihtiyaç olduğunu dile getiren İbrahim Etem Erten, “1-2 hafta içinde çok ciddi kararlar alınacak. Türkiye’de işlevsel olarak bir borsa var ancak tüzel kişilik olarak yok” dedi. Hesaplara göre, sadece elektrik üretiminde her yıl 10 milyar dolarlık yatrıım ihtiyacı bulunuyor.