Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Enerji Bakanlığı'nın yol haritasında "enerji borsası"nın bir proje olarak bulunduğunu söyledi.

Çimen, 17.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen, "Yatırımcı Perspektifinden Enerji Piyasası” panelinde konuştu. Selahattin Çimen, enerji sektöründeki yatırımcılara daha farklı enstrümanlar sunmak adına çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda enerji borsasının hayata geçirilmesinin de Enerji Bakanlığı’nın yol haritasında bulunan bir proje olduğunu bildirdi.

-NİHAT ÖZDEMİR: "4 NÜKLEER SANTRALE İHTİYAÇ VAR"-

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise Türkiye’nin enerji borsası kurulmasında geç kaldığına inandığını söyledi. Özdemir, elektrik sektörünün topal bir halde olduğunu, kısa zamanda yürümeye başlaması hatta koşması gerektiğini belirtti. Devletin elektrik konusundaki özelleştirmeleri bir an önce tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Nihat Özdemir, devletin özel sektörle rekabet etmemesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, Türkiye’nin 2023 yılındaki enerji ihtiyacını karşılamak için en az dört adet nükleer enerji santraline ihtiyaç olduğunu ve devletin bu santraller için 2011 yılında ihale açması gerektiğine inandığını belirtti.

-ADNAN POLAT: "YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK"-

Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise panelde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Polat, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda süreçlerin yeterince hızlı olmadığını söyledi. Konuşmasında yatırım süreçlerinde üç önemli konuya dikkat çekmek istediğini vurgulayan Adnan Polat, yenilenebilir enerji alanlarının yeşil sertifikalandırma uygulamasına başlanmasının gerektiğine dikkat çekti. Polat, EPDK ve Enerji Bakanlığı’nın lisans alma kriterleriyle ilgili uygulamalarının önemli olduğunu ve yüzde 100 yerli katkısı konusunda gerekli bazı revizyonların ve düzenlemelerin yapılması gerektiğini işaret etti.

ANKA