24 Avrupa ülkesinde yapılan 'KİSH"in çalışma hayatı üzerine etkileri'yle ilgili araştırmanın sonuçlarında Türkiye ile ilgili çarpıcı bilgiler var.

'KİSH'lerin, Türk iş gücü üzerindeki etkisi' adlı araştırmada, kas ve iskelet sistemi hastalıklarının Türkiye'de "çalışma çağındaki" nüfusu doğrudan etkilediği ortaya çıkardı. Raporda, "Bu durumun söz konusu kişiler ve aileleri için ciddi sosyal, ekonomik sonuçları olabilir. Toplam iş gücünü ve Türk sanayisini oluşturan bileşenlerin üretken kapasitesini engelleyebilir. Hem sağlık sisteminden hem de sosyal yardım rejiminden büyük kaynaklar çekebilir" denildi.

Ekonomik dengeleri etkiliyor

Türkiye'nin son 20 yıl içinde, açık ve rekabetçi piyasalara dayanan bir büyüme stratejisine geçtiğinin belirtildiği raporda ülkenin zor bir geçiş döneminde bulunduğundan söz edilerek, "Bu hassas ve kırılgan dönemde iş gücü verimliliğini maksimuma çıkarma, iş gücünün ekonomide yukarı yöndeki çıkıştan tam olarak yararlanmasını sağlama zorunluluğu daha da artmıştır" görüşüne yer verildi.

Nüfusun yüzde 10'unda kronik hastalık var
2002'de nüfusun yüzde 12.3'ü emekliydi. Bunların yüzde 9.7'sinde kronik bir hastalık olduğu, erkeklerin yüzde 53'ünün ve kadınların yüzde 93'ünün çalışamadığına dikkat çekildi. Raporda şu noktalara değinildi: "Tek başına işsizliğin sağlık açısından kötü olduğu, işte kalmanın fiziksel sağlığı ve psikolojik iyilik durumunu olumlu bir şekilde etkilediği, kişileri yoksulluk sınırının dışına çıkardığı yönünde ağır basan kanıtlar var. Türkiye, kendi kurumlarında reform yapma konusunda ilerlerken, hastalığı veya uzun dönemli sorunları bulunan kişilerin dikkate alınmasını sağlamak da önemlidir."

Romatizma hastasının topluma yıllık maliyeti 11 bin TL

KİSH'lerin yol açtığı ağrılar, sadece bireysel anlamda değil toplumdaki iş gücü kayıpları açısından da önemli:

- KİSH'ler çalışanın verimliliğini ve iş gücü pazarına katılımını etkiliyor.

- Sırt ağrısı, Türkiye'de çok yaygın bir şikayet. Sırt ağrısının yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 44.1. Son 12 aylık dönemde görülme sıklığı da yüzde 34 olarak saptandı.

- Türk çalışanlarının yüzde 33.5'i işlerinin boyunlarında, omuzlarında ve kollarında kas ağrısına sebep olduğunu bildiriyor.

- Türk toplumunda romatoid artrit (RA) görülme sıklığı yüzde 0.36 - 0.38 arasında değişiyor. RA, yol açtığı şikayet ve ağrılar nedeniyle hastaların yaşam kaliteleri, ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. RA'nın Türk toplumuna toplam maliyetinin yılda hasta başına beş bin 500 euro olduğu biliniyor.

-Türkiye'nin batısında SpA'ların görülme sıklığı yüzde 1.05. Kadınlarda erkeklerden daha yüksek oranda görüldüğü (yüzde 1.22'ye karşılık yüzde 0.88) hesaplandı. Buna karşın AS (Ankilozan Spondilit) görülme sıklığı yüzde 0.49'a eşit. Türkiye'de AS'li hastaların emeklilik yaşı 36.

GELECEĞE DAiR OLUMSUZ ÖNGÖRÜLER

-KİSH hastalığı olanların rahatsızlıklarıyla ilgili kaygı bozukluğu sorunları yaşayabileceği netleşiyor. Bu durum sorunun şiddetini, işten uzakta geçi-rilen sürenin uzunluğunu etkiliyor.

- Yaşlanan iş gücüyle, obezitedeki artış, egzersiz ve fiziksel aktivitedeki azalmayla KİSH'lerin görülme sıklığının veya etkilerinin şiddetlenmesi olası görülüyor. Bunun çalışma hayatının kalitesini etkileyeceğinden endişe duyuluyor.
Araştırmalar, hekimlerin, işverenlerin ve hatta KİSH'lilerin bile stresin 'fiziksel iş göremezlik' üzerindeki etkisini tam olarak kavrayamadıklarını gösteriyor.


AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN