TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, kendilerine en çok yargıyla ilgili şikayetlerin geldiğini söyledi. Cezaevlerindeki sorunları içeren şikâyetlerin ikinci sırada yeraldığını belirten Üskül, “Kötü muamele ve işkence iddiaları varlığını sürdürüyor” dedi.
Üskül, İnsan Hakları Günü nedeniyle gazete yöneticileriyle bir araya gelerek Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Komisyon'a en fazla yargıyla ilgili şikayet geldiğini belirten Üskül, “Yargının işleyişi ve verilen kararlarla ilgili başvuru sayısında artış var. Yargıya ilişkin sorunlar başvuruların yüzde 34'ünü oluşturuyor. En fazla yargı kararlarından memnuniyetsizlik göze çarpıyor” dedi.

CEZAEVLERİNE DİKKAT

Şikayet konuları arasında ikinci sırada cezaevlerinde yaşanan sorunların yeraldığını söyleyen Üskül şöyle konuştu: “Şikayetlerin yüzde 24'ünü cezaevlerindeki sorunlar içeriyor. 'Hapishaneleri inceleyin' şeklinde çok talep alıyoruz. Keyfi tutum ve işlemlerin varlığı iddiaları ile koşullardan şikayet bir önceki yasama yılının yaklaşık dört katına ulaşmıştır. Söz konusu iddiaların neredeyse tümü hakkında gerçeği yansıtmadığı bilgisi alınmaktadır. Şikayet sayısının artışında, komisyonumuzun söz konusu şikâyetleri yakından takip ettiğinin kamuoyunda bilinmesinin etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.”

ÜZÜNTÜM YENİ ANAYASA

En büyük üzüntüsünün yeni bir Anayasa yapılamamış olmasından kaynaklandığını belirten Üskül, yasal düzenlemeler ve hükümetin aldığı kararların Anayasa Mahkemesi'ne takılmasından şikayet etti. Üskül, “Benim söylediklerimi Erdoğan Teziç, Süheyl Batum, Mümtaz Soysal ve İbrahim Kaboğlu da söyledi. Söylemlerimiz arasında hiç fark yok. Ancak AK Parti bunları söyleyince kıyamet koptu. ”/yeni şafak