Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ''Bir Enstrüman, Bin Roman Projesi'' kapsamında kurulan ve bin Roman çocuğun görev aldığı orkestra, gruplar halinde verilen eğitimin ardından ilk toplu provasını yaptı.

İzmit Atatürk Spor Salonu'ndaki provaya katılan Roman çocuklar, prova öncesi kendilerine dağıtılan kemanları kontrol edip hazırlıklarını tamamladı.

Yaklaşık 2,5 ay süren eğitimlerin ardından ilk provasını yapan keman orkestrası, izleyenlerin büyük beğenisini topladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Roman festivali'' ile ''Roman açılımı''nın birbirinden ayrılması gerektiğini, söz konusu projenin de Roman Açılımı Projesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

''Bir Enstrüman, Bin Roman Projesi''nin yaklaşık bir yıldır devam ettiğini belirten Büyükakın, projeyi Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ve çeşitli derneklerle yürüttüklerini vurguladı.

Tahir Büyükakın, ''Proje bize getirildiğinde, Roman dernekleriyle çalıştaylar gerçekleştirdik. 'Vatandaşlarımızla hangi zeminde ne tür çalışmalar yapabiliriz' konusunu tartıştık. Sonunda ortaya çıkan projelerden sadece bir tanesi olan 'Bir Enstrüman, Bin Roman Projesi'ni gerçekleştirme kararı aldık'' diye konuştu.

Proje kapsamında çocuklara 5 Şubat 2011'de keman dağıtıldığını ve hemen ardından eğitimlerin başladığını anlatan Büyükakın, şöyle devam etti:

''Bu proje Türkiye'de ve dünyada ilk olacak. Bin kişilik keman orkestrası bugüne kadar bir araya getirilmemiştir. Böylelikle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş olacağız. Bu konuda başvurumuzu yapacağız. Bu, her şeyden önce Roman açılımı çerçevesinde düşünülmesi gereken iyi niyet adımı ve beraberlik için atılmış bir projedir. Bunların dışında Romanlara yönelik eğitim çalışmaları, bilgi evleri, KO-MEK ile meslek edindirme kursları çerçevesinde çalışmalar da olacak. ''

Çocukların projeye gönüllü katıldıklarını ifade eden Büyükakın, ''Projede yer alan bin çocuğumuz Roman'dır. Kentin temel olarak 4 bölgesine yayılmış çocuklarımızdır. Kendi istekleriyle projeye destek veriyorlar'' dedi.

Tahir Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Burada verilmesi gereken mesaj temelde şudur: Hepimiz insanız, Anadolu'nun bize yıllardır verdiği mesaj da budur. Hepimiz özde ve yaratılışta biriz. Aramızda bir ayrım olmaması gerekir. Bugün geçmişte yapılmış hataları telafi etmek için bir adım atmış oluyoruz. Bu, dünyaya barış ve kardeşlik çağrısı olarak düşünülmesi gereken projedir. Dolayısıyla Türkiye'nin illeriyle değil dünyanın yüz ölçümüyle düşünülmesi gereken önemli bir projedir.''

Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ahmet Çokyaşar da projenin bugüne kadar dünyada yapılamayan ve kurma konusunda cesaret edilemeyen bir proje olduğunu söyledi.

''Bu proje sevgi ve saygı çerçevesinde Romanların, Roman açılımı kapsamında gerçekleştirdiği projedir'' diyen Çokyaşar, ''Bu anlamda Büyükşehir Belediyemize bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Romanların müziğe ilgisi genetiğinde vardır. Amacımız, çocuklarımızın yüzde 30'unu konservatuvarlarda okutmaktır. Onların müzik akademisyeni olmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Orkestradaki 16 yaşındaki Buse Yeter, projenin örnek ve değişik olduğunu belirterek, keman kursuna katıldıktan büyük mesafe katettiğini ancak daha alması gereken çok yol olduğunu söyledi.

15 yaşındaki Yağmur Erdemen de projenin güzel olduğunu, Romanların çoğunun okumadığını ifade ederek, burada verilen müzik eğitimleriyle kendilerini geliştirme imkanına kavuştuklarını kaydetti.

Bu arada, orkestranın 7 Mayıs'ta Sekapark'ta düzenlenen ''1. Uluslararası Roman Festivali''nde bir konser vereceği öğrenildi.