Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası Vakfı'nı denetledi. Bankadan 7.6 milyar lira aktarıldığını tespit etti. Ticari faaliyet yapıp vergi ödemeyen vakıf, Merkez Bankası üyelerine 31 bin lira emekli maaşı dağıtıyor.

Merkez Bankası Vakfı'na 5 milyarlık vergi cezası kesen Maliye, yaptığı incelemede ballı emekli maaşının kaynağını buldu. Bankadan vakfa aktarılan 7.6 milyarlık kaynağın Hazine'ye iade edilmesi istendi. Kamuoyunda emekli üyelerine verdiği 31 bin liralık maaşlarla gündeme gelen Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'nın kasasından çıkan 7.6 milyar lira, vergi denetimiyle ortaya çıktı.

1987 YILINDA KURULDU

Ticari faaliyet de yürüten vakfın hiç vergi ödememesi nedeniyle yapılan incelemede, Maliyeciler kasadan çıkan paranın izini sürdü. Rüşdü Saraçoğlu'nun başkanlığı döneminde 1987 yılında kurulan vakfın kuruluş senedinde, üyelerin maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılması, bankadan da üye olan her personel için yüzde 20 katkı yapılması kararlaştırıldı.

REKOR CEZA KESİLDİ

İncelemede, 1988'den, katkı payının ödenmesinin durdurulduğu 1995 yılına kadar toplam 3 milyar 613 milyon liralık kaynak transferi gerçekleştirildiği tespit edildi. Vakıf bu kaynağı Hazine bonosunda değerlendirerek güncelledi. 2006 itibariyle bankadan vakfa aktarılan kaynağın 7.6 milyar lira olduğu tespit edildi. Maliye Bakanlığı, vakıftan 31 bin lira maaş alan kişiler arasında gösterilen Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner dönemindeki kaynak aktarımlarını da çıkardı. Bu dönemde bankadan vakfa 1.9 milyon lira kaynak aktarımı yapıldı. İncelemelerde 30 bin TL'nin üzerinde maaş alanların yanı sıra 1.5 milyon liranın üzerinde üye hesabı olanlar tespit edildi. Maliye tarafından kesilen 3.5 milyar liralık rekor ceza ve 4 milyar liralık ihtiyati haczin ardından Merkez Bankası Vakfı'nda çözülmeler başladı. Birçok üyenin istifa hazırlığında olduğu öğrenildi. Vakıf, üyelerine 3 ila 30 bin TL arasında değişen ek emeklilik aylığı ödüyor. Ek emeklilik aylığı; taban aylık, reel getiri aylığı ve ödenek toplamından oluşuyor. En yüksek miktar olan 31 bin lira ise maaşları yüksek olduğu için başkanlara ödeniyor.

HERKESİ GEÇTİ

Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı kurulduktan sonra 5 başkan emekliye ayrıldı. Şu anda başkanlık görevinde bulunan Durmuş Yılmaz da önümüzdeki aylarda görevini devrederek emekli olacak. Başta 5 eski başkan olmak üzere, emekliler maaşlarına göre ek emeklilik ödeneği alıyor. Bu rakam 31 bin lirayı buluyor. Türkiye'de emekli Cumhurbaşkanları 11 bin 400 lira, emekli Başbakanlar 8 bin 550 lira ve eski milletvekilleri ise 4 bin 967 lira maaş alabiliyor.

İŞTE PARANIN HESABI

Bankanın başkanı emekli olduktan sonra, devletten aldığı paranın dışında, vakıftan da 2 ayrı ücret alıyor. Bunun bir kısmı, 'sandık emekli maaşı' olarak ödeniyor. Sandık aynı emekliye ayrıca reel getiri aylığı da ödüyor. Örneğin; bir emekli başkan, 11 bin lira sandık emekli maaşı, 20 bin lira da reel getiri ücreti alıyor. Maaş 31 bin liraya çıkıyor.