Didim Ticaret Odası"nda düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, Belediye Başkan Vekili Vedat Ege, Akbük Belediye Başkanı M.Erçin Sandalcı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim İlçe Emniyet Müdürü Sunay Öztürk, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu, il genel ve belediye meclis üyeleriyle söktör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, “Son 6-7 yılda yabancılara yönelik mülk satışı paralelinde her önüne gelen emlakçılık yapmaya başladı ve kayıt dışı emlakçılık arttı. Bu da var olan ve kayıtlı esnafı zor durumda bıraktı.Bununla beraber emlak komisyon bedellerindeki fiyatların faiş artması, emlak takipçilerinin kontrol altına alınmaması,yetkisiz belgesiz çalışanlar, yabancılara sahte evrakla satış ve dolandırıcılık, Ege Ordu Komutanlığından izinlerin geç alınması sıkıntıların ana sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yaşanan ekonomik kriz de emlak sektörünü etkiledi” dedi.
“Emlak sektöründe çalışanların disipline altına alınması, birlik ve beraberliğin sağlanması ve derneğin güçlendirilmesi gerekiyor” diyen Coşkun, “Bunun içinde ticaret ve esnaf odasından destek bekliyoruz. Ayrıca Belediyemiz aldığı kararla emlakçılık yapmak için müracaat edenlerin derneğe üye kaydı şartı getirdi,bu kararda bizim için önemli. Bunun dışında emlakçıların dışından emlakla ilgili Yazı ve afiş asanların uyarılması ve bunların kaldırılması için denetimlerin arttırılması, ve bunu devamı halinde cezai işlem uygulamasını istiyoruz. Ayrıca müteahhitlerin kontrol edilmesi, kalitesiz inşaatların engellenmesi, kayıtdışı müteahhitlerin kontrolü ve karnesiz olanların karne alma şartı sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Kaymakam Katırcı da, Didim"de 15 Bin yabancı uyruklu kişinin ev satın aldığını aralarında dolandırılan 300 kişinin Didim"in imajını zedelediğini kaydederek, “Bu sorun geçmişten bu yana gelen ve bugün karşımıza çıkan sorun. Burada hepimiz bir araya geldik ve bu sorun geleceğe taşınmasın. Geçmişte hanutçuluk vardı; bunu çözdük. Burada Didim"in imaj sorunu var. Bu sorun hepimizin sorunu; herkes üzerine düşen yaparsa, vicdanlı davranırsa, duyarlı olursa sorun kalmaz. Burada sorunlar anlatıldı ve ilgililer de burada ve cevabı verilecekleri ele alacağız. Bu sektör dinamik ve canlı sektör, zaman zaman iyi zaman zamanda durağan bir sektör. Öle durumlar var ki adam hazine arazisine ev yapmış ve satmış, hiç kimse nedir, neresidir diye sormamış.Ayrıca tapu işlemlerindeki güvensizlik te buna ekleniyor” şeklinde konuştu.
Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu da, şunları söyledi: “Biz zamanında bu belgeler verilirken odaya kayıt olma ve ustalık belgesi olması şartı istedik ama dinletemedik .Şimdi ise bizde kayıtlı 44 üye var, diğerlerinin hepsi Ticaret Odasına üye.. Ben denetim yaptım 290 tane ruhsatsız işyeri var; vergi dairesine yazı yazdık; bir cevap yok. Denetim olmazsa bu olur”
Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver ise, işletmelerin güven ve sorumluluk bilincine dikkat çekerek, “Sadece yabancılara yönelik yapılan emlak sektörü yabancı gelmeyince yerliye yöneldi. Aslında yerli vatandaşa da yönelik yapılar yapılmalı…Basında çıkan olumsuz haberlerde ilçemizi etkiliyor. Ayrıca denetimsizlik gelişigüzel binalar la ilgili de sorunlar çözülmeli. Alım satımlarda tapuya konulacak şerh de dolandırıcılığın önüne geçecektir” ifadelerini kullandı. -iha