AKP"nin kapatılması ve erken seçime gidilmesi durumunda, henüz emeklilik hakkını elde edemedikleri ya da yürürlükteki mevzuat uyarınca 2 yıl parlamenterlik yapma şartını taşımadıkları için “milletvekili emeklisi” olamayacak vekiller için “kıyak” teklifi TBMM Başkanlığı"na sunuldu. Oysa, AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, 3 gün önce milletvekili emeklisi olabilmek için 2 yıl parlamenterlik yapma şartının kaldırılması yönünde teklif hazırladığı bilgisinin TBMM kulislerinde yayılması üzerine bu iddiayı reddetmişti. Yiğit, bu yönde herhangi bir teklif hazırlamadığını ve kendisinin bir bilgisi olmadığını söylemişti. Yiğit, açıklamasının üzerinden henüz 24 saat geçmişken, kendi imzasını taşıyan ve yaklaşık 240 milletvekilini ilgilendiren yasa teklifini TBMM Başkanlığı"na sundu. Yiğit"in teklifi ile kısa süre önce çıkartılan ve Ekim ayında yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Yasası ile Emekli Sandığı Kanunu"nun milletvekilleri aleyhine hükümleri “by-pass” ediliyor.

Teklif ne getiriyor?

* Ekim 2008"de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Yasası ile kaldırılan "yapranma"hakkı vekiller için geri getiriliyor.

* Emeklilik hakkını kazanmış bir milletvekilinin, milletvekili emeklisi olabilmesi için herhangi bir süre şartı aranmayacak. 1 gün milletvekilliği yapmış olsa bile, takip eden aydan itibaren “milletvekili emeklisi” statüsüne sahip olacak.

* Milletvekili emeklisi statüsü Sosyal Güvenlik Yasası ile kaldırılmış vekiller de Sosyal Güvenlik Kurumu"na bağlanmıştı. Teklif yasalaşırsa, vekillerin yeniden Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmesi sağlanmış olacak, ayrıca milletvekili emeklisi statüsü de 2 yıl parlamenterlik şartı aranmaksızın sürdürülecek.

* Yeniden milletvekili seçilmeleri nedeniyle bin 500 YTL"lik temsil tazminatları kesilen emeklilik hakkını elde etmiş vekillere de teklif yasalaştığında, temsil tazminatı ödenmeye başlanacak.

* Yeniden milletvekili seçilmeleri nedeniyle 1500 YTL"lik temsil tazminatları kesilen emeklilik hakkını elde etmiş vekillere temsil tazminatı yeniden ödenmeye başlanacak.

TBMM Başkanlığı"na sunulan teklife AKP grubu sahip çıkmadı. Normalde AKP"lilerin hazırladıkları yasa teklifleri grup yönetiminin onayı alındıktan ve "grup kaşesi" basıldıktan sonra TBMM"ye sunuluyor. Yiğit"in teklifi doğrudan TBMM Başkanlığı"na sunuldu.