Başbakan Erdoğan, beş bakanla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 13 alt-üst geçidin açılışını yaptı. Törende yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Melih Gökçek'in faaliyetlerinden övgüyle bahseden Erdoğan, bu çalışmalarla ilgili dedikoduların ise önemsenmemesini istedi. 'Meyve veren ağaç taşlanır" diyen Erdoğan, bu ağaçları ülkeye AK Parti iktidarının kazandırdığını savundu. AK Partili belediyelerin hizmetlerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, yerel seçimler öncesinde şu mesajları verdi: "Bizim medeniyetimiz, bizim geleneğimiz emaneti ehline vermeyi emreder. Biz de emaneti ehline vermenin gayreti içerisinde olduk. Emaneti taşıyabilene, muhafaza edebilene, güzelleştirene, daha iyi şartlara ulaştırabilene vereceksin."

Vatan topraklarını nakış işler gibi işleyeceklerini vurgulayan Erdoğan, önceki hükümetlerin aksine farklı partilerden başkanların yönettiği belediyelere ayrım yapmadıklarını savundu. Buna rağmen, Demokratik Toplum Partili Tunceli ve Diyarbakır gibi belediyelerle AK Partili belediyeler arasındaki farkı kelimelerle izah etmenin mümkün olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Hepsi aynı kaynaklara, aynı imkanlara sahip. Ayrım diye bir şey söz konusu değil. Ama yerel hizmette sevda gerekiyor."

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ise yaptıkları faaliyetlerin bazılarınca kıskançlık nedeniyle önemsiz göstermeye çalışıldığını savundu. Gökçek, faaliyetleri eleştiren Cumhuriyet Halk Partili ilçe belediyelerin şimdi kendilerini taklit etmeye başladığını söyledi.

"ARAMIZA NİFAK SOKMAK İSTEYENLER DÖNÜP TARİHE BAKSIN"

Başbakan Erdoğan, Türkiye üzerine kirli senaryoların çizilmeye çalışıldığına işaret ederek, bu tür kirli senaryolar içinde olanların dönüp Cumhuriyetin kuruluşuna bakması gerektiğini söyledi. Son dönemde Türkiye üzerine oynanan oyunlara dikkat çeken Erdoğan, bu kirli senaryolara karşı Cumhuriyetin kuruluşundan örnekler vererek şunları dile getirdi:

''Son zamanlarda özellikle bu ülke üzerine, bu millet üzerine türlü senaryolar, oyunlar sergilenmeye çalışılıyor. Türkiye üzerine senaryolar çizenler, bu kirli senaryoları uygulama gayreti içinde olanlar var. Onlara milletçe vereceğimiz apaçık mesajımız şu: Dönün bu milletin tarihine bakın, dönün şu Cumhuriyetimizin kuruluşuna bakın, bu millet topyekün her şeyin bitti sanıldığı, umutların kaybolduğu sanıldığı bir anda, birbirine kenetlenmiş, bir olmuş, bütün olmuş ve düşmana gereken dersi vermiştir. İşte aramıza nifak tohumu atanlar, bizi bölmeye çalışanların göz ardı ettikleri budur. Birliğimize, dirliğimize çomak sokmaya çalışanların kardeş kavgası çıkarmak için gayret gösterenlerin göremedikleri anlayamadıkları budur."

Cumhuriyetin kuruluşu için gerçekleştirilen destanın sadece Çanakkale'de, Edirne'de, İstanbul'da, Sakarya'da, Ankara'da yazılmadığını ifade eden Erdoağn, şöyle konuştu: "Biz bu destanı Kahramanmaraş'ta, Gaziantep'te, Şanlıurfa'da, Bitlis'te, Bingöl'de, Diyarbakır'da, Kars'ta, Erzurum'da; Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arabıyla, Arnavutuyla, Gürcüsüyle hep birlikte yazdık. Bu millet doğudan batıya, kuzeyden güneye, her karış vatan toprağında komşu olmuştur, dost olmuştur, kader ortağı olmuştur, kardeş olmuştur. Esasen 85 yıl önce kurulan Cumhuriyetimizin amacı da bunu muhafaza etmektir.''

Erdoğan'ın konuşmasının ardından farklı bölgelerdeki alt ve üst geçitlerin açılışları için canlı bağlantılar yapıldı. Açılış törenlerine kabineden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Bu arada Başbakan Erdoğan tören alanından ayrılmak üzere aracına binerken bir vatandaş tarafından durduruldu. Başbakan Erdoğan, kardeşinin tayini için yardım isteyen vatandaşa sorunuyla ilgileneceği sözünü verdi.

Öte yandan tören öncesinde polisler tarafından geçişlere kapatılan bir yolu kullanmakta ısrar eden bir genç kısa süreliğine gözaltına alındı.

Cihan