Elektrik dağıtım ihaleleri yapıldığı 7 Aralık 2010’dan beri sonuca ulaşamıyor. İhalelerde bir şirket daha vazgeçti. Önce Park Holding’in bırakma kararı verdiği Akdeniz Elektrik Dağıtım’dan şimdi de Enerjisa geri çekildi. Radikal'in haberine göre Sabancı Holding’in şirketi Enerjisa’nın ihaleye devam etmeme kararıyla birlikte Akdeniz dağıtımda sıra EMKAT Ortak Girişim Grubu’na geçti. Sabancı Holding’in, İstanbul Anadolu yakası ihalesine devam etmek istediği, bunun için Yıldızlar SSS’nin ihaleye devam edip etmeyeceği yönünde nabız yokladığı öğrenildi. Enerjisa Akdeniz’de 10 milyon dolarlık teminatı yaktı. Kulislerde Akdeniz dağıtım ihalesinin iptale doğru gittiği konuşulmaya başlandı.
 
İKİNCİLER İÇİN SÜRE DOLUYOR
Akdeniz dağıtım dışında kalan 5 dağıtım bölgesiyle ilgili ihalelerin akıbeti de 20 gün sonra belli olacak. Enerji dağıtım ihalelerinde ilk sıradakiler geçici teminatları yatırmayınca sıra ikincilere geçti. Şimdi ikinci sırada yer alan şirketlerin 29 Eylül’e kadar ödemeyi yapması gerekiyor. Şirketlerin kredi arayışına ilişkin bilgi almak isteyen bürokrasi, şirketlere kredi pazarlığının ne durumda olduğunu sordu. Şirketlerden bazılarının ek süre istemeye hazırlandığı kulislerde dillendiriliyor. Ek süre istenmesi halinde ek geçici teminat istenip istenmeyeceği ya da kredi görüşmelerinin ne kadar zamanda sonuçlanacağına göre bir strateji oluşturulacak.
AKSU'DAN KAZANCIYA'YA YANIT
 MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı’nın dün bir televizyon kanalında Boğaziçi ve Anadolu yakası dağıtım ihalelerinde gereken bedeli bulduğu ve yatıracağına yönelik açıklamalarına Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu yanıt verdi. Aksu özelleştirme şartnamesinde öngörülen süre içinde ve tutarlarda ek teminat ya da ihale bedelinin hesaplara intikal etmediğini bildirdi. Aksu, bundan sonraki sürecin, ÖYK kararı doğrultusunda devam ettiğini belirterek, şu anda ihalelerde en yüksek teklifi veren ikinci firmaların değerlendirildiğini hatırlattı.
BOTAŞ MÜŞTERİ BULAMADI
 BOTAŞ’ın yıllık 6 milyar metreküplük doğalgazı özel sektöre devretmek için açtığı kontrat devri ihalesi, geçerli teklif gelmeyince iptal edildi. Rusya’nın Mavi Akım kontratından yıllık 6 milyar metreküpü devretmek için açılan ihalede teklif verme süresi dün sona erdi. İhale, “kapalı zarf usulü” ile BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Bostancı’nın başkanlığında yapıldı. Bostancı, ihale için 17 firmanın ihale dokümanı satın aldığını bildirirken, ihaleye “Akpet Gaz, Zorlu Doğalgaz ve Gazport Doğalgaz’ın teklif verdiğini açıkladı. Bostancı, ihaleye katılan 3 şirketin de “satıcı onay belgesi” alamadığını belirterek, Akpet Gaz’ın ihale dokümanı da almadığını söyledi.
 
DAĞITIM BÖLGELERİNDE SON DURUM 
 
BOĞAZİÇİ DAĞITIM: En yüksek teklifi 2 milyar 990 milyon dolarla Karamehmet-Kazancı vermişti. Ek geçici teminat yatırılamadı. Sıra diğer kardeş Cemil Kazancı’nın Aksa’sına geçti. Aksa vazgeçerse sırada Turgay Ciner’in şirketi Park Holding var. Park Holding Akdeniz’den çekildi. 
 
 
İSTANBUL ANADOLU YAKASI: Karamehmet-Kazancı 1.8 milyar dolarla en yüksek teklifi verdi. Şimdi sıra Yıldızlar SSS’de. Ancak Yıldızlar SSS, Toroslar’a 2 milyar 75 milyon dolar, Gediz’e de 1 milyar 915 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Her iki ihaleye de devam edemedi. Yıldızlar SSS bırakırsa üçüncü sırada Enerjisa var. Enerjisa Akdeniz’den çekildi. 
 
 
TOROSLAR: En yüksek teklif Yıldızlar SSS’nindi. Şimdi sıra 2 milyar 74 milyon dolar teklifi veren Park Holding’e geçti. Park Holding Akdeniz’den çekilmişti. Park Holding’in tercihini Boğaziçi Dağıtım’dan yana yapması bekleniyor. Böyle olursa sıra üçüncü Türkerler İnşaat’a geçecek. 
 
 
GEDİZ: İlk ihalede en yüksek teklif Karamehmet-Kazancı’dan gelmişti. Ancak Rekabet Kurulu ihaleyi ikinci Eti Gümüş’e bıraktı. Eti Gümüş Yıldızlar SSS’nin. Yıldızlar SSS Toroslar’da olduğu gibi Gediz’de de devam edemedi. Sıra Enerjisa’ya geçti. Enerjisa çekilirse üçüncü sırada teklif yok. 
 
 
TRAKYA: En yüksek teklif 622 milyon dolarla AKSA’nındı. Şimdi sıra İçtaş’ın. 
 
 
AKDENİZ: En yüksek teklif 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding’in. Park Holding çekildi, Enerjisa ile devam edildi. Ancak Enerjisa da şimdi çekildi, sırada EMKAT Ortak Girişim Grubu var.