Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) elektriğe 1 Temmuz"da yapılacak otomatik zamma ilişkin tarifeyi onayladı. Önceki gün yönetim kurulunu toplayan TEDAŞ"ın elektriğe, konutlarda yaklaşık yüzde 22 oranında zam yapılmasını kararlaştırdığı öğrenildi.
1 Temmuz"da otomatik fiyatlandırma sistemi kapsamında yürürlüğe girecek elektrik zammında sona gelindi. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.(TETAŞ), TEDAŞ"a verdiği elektriğin toptan satış fiyatını yüzde 12.7 artıracağını açıklamış, söz konusu zam kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından da onaylanmıştı.
TEDAŞ, elektriğin toptan satış fiyatına yapılan zammın ve serbest piyasada özel sektörden alınan elektriğin maliyetini tarifesine yansıtmak için çalışma başlatmıştı. TEDAŞ"ın girdi maliyetlerindeki artışı zarar etmeksizin karşılayabilmesi için yüzde 30 zam ihtiyacı olduğu saptanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yüksek oranlı zam yapılmasını istemediği belirtilmişti.

Yüzde 20-25 arası

Maliyet kalemlerini tekrar gözden geçiren TEDAŞ, önceki gün gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısında zammı masaya yatırdı. Bu kapsamda TEDAŞ yönetim kurulunda yüzde 20"nin altında bir zammın finansman dengesini olumsuz etkileyeceği üzerinde görüş birliğine varıldı. Zammın yüzde 25 geçmesinin de tepki çekeceğini dikkate alan TEDAŞ yönetiminin belirlediği zam oranının yaklaşık yüzde 22 olduğu öğrenildi. TEDAŞ Yönetim Kurulu tarafından onaylanan tarife önce ÖİB"ye ardından da bugün EPDK"ya bildirilecek.
Zammın yürürlüğe girmesi için yeni tarifenin 20 Haziran"a kadar EPDK"ya ulaşması gerekiyor. EPDK tarafından söz konusu tarifelerin onaylanması ile zamlı tarife temmuz ayından itibaren elektrik faturalarına yansıtılacak. Otomatik fiyatlandırma sistemine göre elektrik tarifesi, girdi maliyetleri, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile KİT"lerin finansman dengesi göz önünde bulundurularak senede 3 kez yeniden düzenlenecek. (Milliyet)