Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, imalat sanayinde kapasite kullanım oranını değerlendirirken, ''Rakamlar bize Türkiye ekonomisinin bir çıkış trendi içinde olduğunu gösteriyor'' dedi.

Bakan Ergün NTV televizyonunda katıldığı programda, kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi, ihracat ve büyüme rakamları birlikte analiz edildiğinde, 2009 yılının mart ayından itibaren yukarı doğru bir çıkış trendinin başladığının görüldüğünü söyledi.

Bu trendin dalgalı bir şekilde devam ettiğini, zaman zaman mevsim ve takvim etkisiyle aylık bazda bazı kırılmalar meydana gelebildiğini ifade eden Ergün, ''Toplamda baktığımız zaman 2009 mart ayından itibaren bu veriler yukarı istikamette devam eden verilerdir. Bugün de öyle olmuştur. Türkiye'de son 3 yılda en yüksek kapasite kullanım oranı 2007 haziran ayında hesaplandı. Bu ayda 83,5 gibi bir kapasite kullanım oranı var. Ondan sonraki aylarda düşme eğilimine girdiğini görüyoruz ve en düşük nokta ise yüzde 63,8'lik bir kapasite kullanımıyla 2009 yılının şubat ayında oldu. Şubattan itibaren dalgalı da olsa bir yükselme eğilimi içinde olduğumuzu görüyoruz'' diye konuştu.

Diğer verilerle birlikte düşünüldüğünde Türkiye'nin, üretim gücünü ve kabiliyetini, ihracat pazarlarını koruyan, bir miktar üretim, bir miktar ihracat kaybına uğramış olsa da bu kaybını telafi etmeye başlamış bir ülke pozisyonunda bulunduğunu söyleyen Ergün, bundan sonraki aylarda da baz etkisiyle de olsa hem sanayi üretim endeksinde hem de kapasite kullanım oranında daha yüksek rakamlara ulaşılacağını belirtti.

Bakan Ergün, ''Rakamlar bize Türkiye ekonomisinin bir çıkış trendi içinde olduğunu gösteriyor'' dedi.

IMF İLE İLİŞKİLER

Bakan Ergün, ''IMF ile hükümet olarak nasıl bir noktadasınız?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıklamalarını hatırlattı.

''Bu açıklamalar çerçevesinde kısa zaman içinde belki 1 hafta içinde IMF ile tam bir mutabakatın ortaya konulabileceğini ve yeni anlaşmanın şartlarının kamuoyu tarafından da bilineceğini görüyoruz'' diyen Ergün, Türkiye ile IMF ilişkilerinde eskiden olduğu gibi çok katı anlaşmaların gündeme gelmeyebileceğini, daha esnek anlaşmaların söz konusu olabileceğini söyledi.

Her zaman parasal yönü çok güçlü olan anlaşmaların beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Ergün, Türkiye ekonomisinin uluslararası sistemle bir bütün halinde yürüdüğünü, bu açıdan bakıldığında ''uluslararası ekonomi aktörlerinin Türkiye ekonomisiyle ilgili güven artırıcı bir önlem olarak görebileceği türde'' anlaşmaların da söz konusu olabileceğine işaret etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı, ''O açıdan Türkiye IMF ilişkileri ve yeni anlaşmanın çerçevesini zannedersem 1 hafta 10 gün içinde görme imkanımız olacaktır'' diye konuştu./HT