Grup içinde yer alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komisyon üyesi milletvekillerinin girişimin sunumuna ilgi gösterdiğini söyledi.

Komisyona 5 madde önerdiklerini anlatan Onur, "Bize tüm çevre örgütlerinden öneriler geldiğini söylediler. Bunları ortaklaştırarak, iki maddeye düşürmemizi istediler" dedi.

Onur, 1982 Anayasası'nda yer alan ve çevreciler için önemli olan 56. maddenin aynen kalması talebinde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu madde sağlık ve çevrenin korunmasıyla ilgili. 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' ifadesi yer alır bu maddede. 'Darbe anayasası' diye şikayet ediyoruz ama çevrecilerin çok tutunduğu bir madde bu. Bu maddeye dayanarak, çevre çok etkin bir şekilde korunabiliyor. Şu an için çevrecilerin en büyük korkusu bu maddenin gerisine düşmek. Yani bu maddeyi korusak bile bizim için önemli. Bu maddeyi kaldırıp, "sürdürülebilir kalkınma" kavramını karşılayan bir madde koymak istiyorlar. Bu çok gereksiz. 'Sürdürülebilir kalkınma' derken sadece kalkınmaya hizmet bu, çevreye hiçbir zaman hizmet etmez. Sürdürülebilir kalkınmaya feda ediliyor çevre her zaman."

Komisyondan ilk etapta 56. maddenin aynen korunmasını istediklerini anımsatan Onur, "Onlar da hiçbir maddenin 12 Eylül Anayasası'ndan daha geride olamayacağını' ifade ettiler" dedi.

"Su, hava, tohum gibi topluma ait kaynakların..."

"Bunun dışında biz doğanın bir hak öznesi olarak tanımlanmasını istiyoruz" diyen Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çok önemli. Bunun mutlaka yer almasını istiyoruz. Ayrıca, çevreye dönük çalışmalar yapılırken önlemin ön planda tutulmasını istediğimizi söyledik. Su, hava, tohum gibi topluma ait kaynakların ticaret konusu edilemeyeceği yönünde bir madde konulmasını istiyoruz. Bunların herkesin kullanımına açık olmasının garanti altına alınmasını gerektiğini söyledik. Anayasada, 'Cumhuriyetin nitelikleri' bölümüne 'ekolojik' ifadesinin de konulmasını talep ettik."